Конфликти в училище край Хисаря след редица освободени преподаватели

Автор: Plovdiv Now 9994
Конфликти в училище край Хисаря след редица освободени преподаватели

Междуличностни конфликти станаха повод за серия от обвинения в малко основно училище в Пловдивско. От близо година част педагогическият персонал и новоназначеният директор на ОУ "Христо Ботев" в Паничери не могат да работят екипно, научи TrafficNews. Обвиненията, които част от учителския екип хвърля върху новоназначения директор, са в кадруване и желание училището да бъде закрито, когато от ръководството подозират в нападките користни цели.

Медията ни бе сезирана по сигнал от учител, които твърди, че той и негови колеги са били уволнени без основание от директорката Детелина Милкотева. Нано Тодоров разказва, че бил назначен от Милкотева на 14 септември 2023 г. на мястото на уволнена на същия ден млада учителка. Същата не била изкарали дори един работен ден.

„След няколко дни започна един маратон по уволняване на новоназначени учители - начален учител, учител по ИТ, възпитател начален етап, моя милост - учител по математика, последва учителя по БЕЛ. Като се разправи с педагогическия персонал, дойде реда на помощния персонал. На 15 септември новоназначените учители бяха над 50%, като до днешна дата почти всички те бяха уволнени, а основната причина е, че "Не са от отбора на директора“, споделя Тодоров.

Вместо сериозните учебни предмети, учениците в момента карат часове по гражданско образование, казва той и допълва, че честата смяна на кадри е разгневила родители на обучаващи се в ОУ „Христо Ботев“ деца.

„Има опасност от физическа саморазправа, тъй като родителите разбират намерението на директора да затвори училището и децата им да пътуват до съседни училища на разстояние над 20 км. в зимния сезон“, заявява учителят.

В действителност през последния месец няколко преподавателски позиции са били овакантени – заради доброволно напуснали или освободени кадри. За няколко позиции все още се търсят желаещи, видно и от официалния сайт на училището. От 21 август до сега има публикувани 8 обяви за различни специалности. Само за последните дни е в ход процедура за търсене на учители по специалностите Математика, Физика, Български език и литература, История и един непедагогически персонал.

TrafficNews разговаря и с Детелина Милкотева, която управлява училището от началото на учебната 2022/2023г. . Тогава, след предсрочно напускане на предходния директор и липса на желаещи, тя е била назначена за временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс. Директорът е категорична, че зад обвиненията, хвърлени върху нея, стои користно желание за отстраняването ѝ и унаследяване на поста. Намеси и конкретни заподозрени, които според нея „се опитват да я окалят“.

„Сигналът е преувеличен. Има бойкот от страна на двама колеги, за които знам, че са тормозили дори предходния директор, напуснал впоследствие по свое желание. От една година и мен ме тормозят, какви ли не проверки ми извикаха“, коментира директорът. Допълни, че въпросните преподаватели са членове на синдикални организации и се ползват с протекции. На един от тях Милкотева вече е наложила наказание – предупреждение за уволнение.

Директорът е категорична, че не се допуска децата да пропускат материал и че няма напрежение между родители и ръководство, както е представено в сигнала. „Снощи имахме родителска среща, защото информацията им бе изнесена по грешен начин. Разрешихме въпроса, те ни подкрепиха“, казва тя.

От Регионално управление на образованието в Пловдив са запознати с проблема. Вече са извършвани няколко проверки за атмосферата училището. Обект на инспекция е била и честата ротация на учителски кадри.

В ОУ „Христо Ботев“ проблемите са двупосочни. Няма уволнения, всички освобождения са извършени в изпитателния срок. По Закон работодателят дори не е длъжен да даде мотив, в случай че реши да извърши освободи от длъжност свой служител“,коментира директорът на РУО Иванка Киркова.

Направихме няколко общи срещи, последната се проведе преди дни, с която целяхме колектива да уреди проблема си. Редно е 13-те служители да се обединят около учениците. Подобни междуличностни отношения, които те представят в оплакванията си, са недопустими. Дали сме им указания за етично и професионално отношение“, допълни Киркова.

Днес е било наложено наказание на Детелина Милкотева във връзка със открити нарушения по документация, изготвена във връзка с конкурсите за овакантените учителски позиции, посочват още от РУО.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина