Издадоха заповед за арест за жестоко убийство в Хисаря преди 23 години

Автор: Plovdiv Now 11894
Издадоха заповед за арест за жестоко убийство в Хисаря преди 23 години

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е одобрено издаването на Национална заповед за задържане спрямо В. К. за 72 часа от довеждането му в страната и е разрешено издаването на Европейска заповед за арест във Великобритания на същото лице, което е издирвано в България за убийство. Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалба на  защитника на издирваното лице срещу определението на Окръжния съд – Пловдив.

Срещу В. К. е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, с користна цел и при условията на опасен рецидив. Трупът на пострадалия е открит през 2001 година във фризер, изключен от електрическата мрежа, намиращ се в къща в квартал „Момина баня“ в Хисаря. От извършената тройна съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта е настъпила около 14 месеца, преди да бъде открит трупа и се дължи на множество тежки черепно-мозъчни травми в главата и лицето и порезни рани в областта на шията. До разкритието се стигнало след сигнал на граждани за кражба във въпросната къща. При огледа разследващите открили трупа.

В къщата са намерени отпечатъци на В. К., който живеел у собственика на къщата преди. Установено е, че именно собственика на дома е пострадалият.

В. К. е бил задържан и привлечен като обвиняем за убийство. По-късно досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. През годините досъдебното производство няколко пъти е възобновявано и прекратявано.  През 2016 г. ВКП възобновява производството. Издадена е Европейска заповед за арест на В. К., който е задържан в Лондон. С решение на Върховния съд – Лондон окончателно е отказано изпълнението на Европейската заповед за арест, единствено поради липса на предварителна съдебна санкция.

Пловдивският апелативен съд прие, че са налице всички предпоставки за издаване на Национална заповед за задържане спрямо обвиняемия В. К.  - за това престъпление е предвидено наказание лишаване

от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.  От събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че той е съпричастна към вмененото му престъпление. Налице е опасност от укриване, предвид  местоживеенето на В. К. в чужбина. За правилен е приет и изводът на окръжния съд относно законосъобразността и пропорционалността на издаването на ЕЗА спрямо обвиняемия.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина