Хисарско село излиза на протест след десетилетие безводие

Автор: Ива Модова 16948
Хисарско село излиза на протест след десетилетие безводие

Жители на хисарското село Кръстевич се готвят за протест. Причината – безводие вече години наред. От десетилетия всяко лято в населеното място има режим на водата. С часове хората са лишени от вода, а понякога и с дни, пише TrafficNews.

„От 10 дни насам сме на режим по 1-2 часа на ден има вода, няма предоставена бутилирана вода за населението от страна на ВиК дружеството, а водоноска докараха едва след като входирахме подписката. В селото ни има около 250 домакинства, по голямата част от населението са възрастни и самотни хора. Освен че я няма, водата от чешмите в село Кръстевич не става за пиене, а междувременно цената за кубик не е никак малак - 1,49 лева за 1 куб.м.Положението е нетърпимо”, разказаха пред наш репортер жителите на Кръстевич.

Хората разказаха, че в селото има изградено изцяло речно водоснабдяване, което съществува от 1936 г. Поради недостиг на вода обаче през летните месеци през 1984 г. е започнало изграждане на допълнително водоснабдяване от същия водоизточник  и същото е въведено в експлоатация през 2004 г.

„Водата е с доказано влошени питейни, физико-механични и биологични качества, особено при гниене на шумата попаднала във вододайната зона и при обилни дъждове. Въпреки всичко през летните месеци, при продължително засушаване, нивото на водата намалява и населението преминава на режим. През 80те години са предприети мерки за намиране на алтернативно решение, а именно да се ползват и други водоизточници. На 3 километра югоизточно от селото е направен сондажен кладенец с дебит около 8 м/сек, от който вода чрез довеждащ водопровод , помпена станция и пречиствателна станция, да се добави към съществуващото съоръжение, но за съжаление само сондажът е изграден, а всичко останало е теория”, допълват жителите на Кръстевич.

Заради обещанията и същевременното бездействие, хората са се обърнали към ВиК и Община Хисаря.

„Всяко следващо лято положението става все по нетърпимо, режимът е вода за  1-2 часа на ден, а понякога и през ден или два. Всеки път идва представител на някоя институция,  обясняват на хората, че решение има и се работи, но само това – липсват действия”, заявиха потърпевшите. Те са направили подписка до всички институции, а до дни ще излязат и на протест. Хората са готови да блокират републиканския път, който минава през селото и свързва Панагюрище с Пловдив.

За проблема многократно е сигнализирано до Община Хисаря. Пред медията ни кметът – Пенка Ганева заяви, че вече са изготвени два проекта, но средствата на Общината са крайно недостатъчни за един подобен ремонт. Ганева е входирала писмо с приложените проекти до Министерството на регионалното развитие, но становище все още няма.

„Общината е изготвила проект, с който водата да бъде заведена от сондажния кладенец до помпената станция и там има  проект за пречиствателно съоръжение. Имам проект и за мрежата, тъй като през 36 –та година е изградена. Ако пуснем сега водата, тръбите няма да издържат на налягането. Подали сме искане до МРРБ за финансиране за 3 милиона лева. Все още нямаме резултат. През август месец предстои среща на ВиК с Общините. На тази среща ще поставя въпроса да се включи проектът през тях. Колкото и малко да са хората, не могат да са без вода. В Община Хисар, село Кръстевич е единственото населено място с водохващане. В момента в реката няма вода. Не говорим само за питейна вода – хората могат да си налеят от минералните извори, да си закупят или да използват водоноската. Но в тези жеги, 5-6 дни да няма вода е нечовешко. Положението е патово, но без средства не можем да реагираме. Аз като кмет на Община подкрепям хората”, заяви Ганева.

TrafficNews се обърна и към ВиК, от където заявиха, че не само в Кръстевич има въведен режим. Според главния инженер на дружеството – инж. Антон Гълъбов дебитът е намален.

„Водоизточникът намаля своя дебит през летните месеци. Причината в голяма част се дължи на факта, че хората използват не само за битови и питейни цели водата, а и за поливане. Това е проблем не само в Кръстевич, но и в други населени места. Разходите през лятото се увеличават с 4 пъти. Нямаме избор, освен с режим.  Многократно сме изпращали писма до Общините и населените места, относно изразходването на вода за небитови цели. Що се отнася до Кръстевич - направили сме постъпление за обследване, дали може да се направят допълнителни водоизточници, но това е много сложен и дълъг процес. За сега нямаме такова решение. Това което може да направим по линия на инвестиционната програма е да подменим на една от улиците преносната мрежа, където има изключително много аварии”, заяви инж. Гълъбов.

И към този момент в Кръстевич вода няма. 250 семейства са лишени от баня, питейна вода и елементарни хигиенни условия.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина