Хисаря отбеляза 90 години музейно дело и 1730 години римски град Диоклецианополис

Автор: Plovdiv Now 8607
Хисаря отбеляза 90 години музейно дело и 1730 години римски град Диоклецианополис

В Международния ден на музеите - 18 май, в Археологическия музей в Хисаря бе тържествено открита изложбата "Съживена вечност - 1730 в 90". През 2023г. се навършват три важни годишнини, на които тя е посветена:

- 1730 години римски град Диоклецианополис
- 90 години музейно дело в Хисаря
- 30 години археологически разкопки на Римските терми. 
 
На официалното събитие присъстваха г-жа Стоилка Игнатова от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата, Инж. Найден Павлов - председател на Общински съвет Хисаря, г-жа Ива Вълчева - общински съветник, директорът на Средно училище "Христо Смирненски" - Хисаря - г-н Асен Сурчев, директорът на Национален музей „Васил Левски" - г-жа Дора Чаушева, представители на Regional Archaeological Museum - Plovdiv (Регионален археологически музей - Пловдив), представители на Община Хисаря-Municipality of Hisarya, на местния туристически бизнес, учители от образователните институции в града, партньори и приятели на музея. 
 
Инж. Найден Павлов и г-жа Стоилка Игнатова поздравиха музейния колектив и благодариха за всеотдайната им работа по опазване и популяризиране на културно-историческо наследство на Хисаря.
Поздравления бяха получени и от инж. Пенка Ганева - кмет на община Хисаря, която бе възпрепятствана да присъства лично на събитието, поради неотложни ангажименти извън града. Поздравителни адреси изпратиха също Борис Хаджийски - председател на Сдружение "Български музеи" и професор Найден Шиваров - директор на Национален STEM център. 
 
Поздрави към музейния колектив отправи и Димитър Сотиров - един от бившите директори на музея. Заедно с доц. д-р Маджаров те разказаха интересна случка, свързана със закупуването на един от експонатите, включени в изложбата - пишеща машина Роботрон 24. 
 
Доц. д-р Митко Маджаров, директор на Археологически музей - Хисаря, поздрави присъстващите колеги по повод празника на музеите и подчерта акцентите в изложбата. 
В нея са представени предмети и документи, свързани с развитието на музейното дело в Хисаря - от създаването на първото археологическо дружество през 20-те години на миналия век до наши дни, интересна информация за 30-годишната история на археологическите разкопки на Римските терми и за античния римски град Диоклецианополис, основан преди 1730 години.
Всички посетители на изложбата ще имат възможността да напишат своите впечатления на последната пишеща машина, използвана в музея преди навлизането на новите технологии, докато седят на първия стол в музея, подарен от ген.Тодор Марков преди повече от 70 години.
 
Във връзка с празниците през тази година, екипът на музея бе подготвил почетна грамота за принос в популяризирането на богатата история на града за г-н Тоно Мекиков - създател на умаления модел на римския град Диоклецианополис, който всеки може да разгледа във фоайето на НЧ "Иван Вазов". Тъй като г-н Мекиков бе възпрепятстван да присъства на събитието, музейните специалисти ще връчат официално неговата грамота при следващо събитие. 
 
След откриването на изложбата, на чаша вино бяха обсъдени нови идеи за развитието на музейното дело в Хисаря и популяризирането на града като дестинация с изключително богато културно-историческото наследство. 
 
Екипът на Археологически музей - Хисаря благодари на всички гости, които уважиха събитието. Специални благодарности на учениците от професионалната паралелка "Готвач" в СУ "Хр.Смирненски", които се бяха погрижили за кетъринга като истински професионалисти и очароваха всички присъстващи.
 
Хисарчани и гостите на града имат възможност да разгледат изложбата "Съживена вечност - 1730 в 90" до 5 юни в изложбената зала на Археологическия музей, като ще получат и подарък за спомен.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина