Финансират проучване и консервация на Римските терми в Хисаря

Автор: Plovdiv Now 9524
Финансират проучване и консервация на Римските терми в Хисаря

Националният археологически резерват и музей в Хисаря е кандидатствал за целева финансова подрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация на Римските императорски терми от ІІ-ІІІ век. Музеят е подал заявление към Министерство на културата съгласно утвърдената процедура.

Министерството е обявило списък на всички подадени заявления за финансиране за 2019 година.

Римските терми са разположени са в парк „Момина сълза” в хисаря. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Целият комплекс обхваща 3000 кв.м. площ. Първоначалното им изграждане заедно със светилището на нимфите в тях датира от средата на II век. По европейски проект „Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря” обектът е консервиран, частично реставриран и достъпен за посещение.

Основите на Археологическия музей в града са положени през далечната 1933 година, когато местни жители създават археологическо дружество, имащо за цел да събира, опазва и популяризира богатото археологическо наследство на Хисаря и неговия район.

За председател на дружеството е избран запасният генерал Тодор Марков – жител на Хисаря. В своята вила той създава лична музейна сбирка, която през 1953 г. прераства в държавен музей. От 1960 г. музеят се помещава в сегашната си сграда на улица „Александър Стамболийски” № 8.

Първоначалномузеят се помещава в преустроена жилищна постройка от 40-те години на ХХ век. В същия стил през 1979 година е построена нова сграда и музеят е разширен в южна посока. Сега той има П-образна форма с експозиционен двор и лапидариум. Музеят е с археологически профил. Експозицията му отразява хилядолетната материална и духовна култура в района на Хисаря от новокаменната епоха ( V хилядолетие пр. Хр. ) до Възраждането.

Източник: museum.hisar.bg.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина