Двоен повод събра гости в село Кръстевич - празник на хляба в селото и курбан за здраве на хижа „Бунтовна“

Автор: Plovdiv Now 25359
Двоен повод събра гости в село Кръстевич - празник на хляба в селото и курбан за здраве на хижа „Бунтовна“

Празнична атмосфера се носи днес в района на хисарското село Кръстевич. Поводите са два – празникът на хляба и този на туристическите дружества у нас.

Поради тази причина в центъра на селото от ранни зори се носи аромат на топъл хляб, а сръчни домакини примамват  посетителите с най-различни видове питки и други видове тестени изделия.

Само на няколко километра от селото пък друга ароматна гозба събира малки и големи. Десетки души са се събрали на курбан на ТВК Бунтовна, където отбелязват националния празник на туристическите дружества в България.

Комплекс Бунтовна е разположен в историческата местност Конска поляна. Обграден от вековни букови дървета на 1400 метра надморска височина.

Вдъхновен от гледката и възхитителна букова гора близо до хижата Любен Каравелов пише своето известно стихотворение "Хубава си моя горо".

В близост до хижата има интересни възрожденски и социалистически паметници. В местността се намират останките на средновековните български укрепления Калето, Кулата и Канарата.  През ясни нощи се разкриват красиви пейзажи, виждат се светлините на близките села, дори и на Пловдив.

Съвсем наблизо е пътят, по който са минавали търговските кервани от Копривщица. По него са бягали, за да се спасят от изтребление, участниците във Априлското въстание и жителите на разрушените села след погромите през 1876г. Комплексът разполага и с музейна експозиция. Изкачването на връх "Вълк" е препоръчително заради красивата панорамна гледка.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина