Детска учителка от Хисаря ще бъде лицето на България на летните олимпийски игри в Япония през 2020 година

Автор: Милен Ангелов 13586
Детска учителка от Хисаря ще бъде лицето на България на летните олимпийски игри в Япония през 2020 година

Детска учителка от град Хисаря ще бъде лицето на България по време на летните олимпийски игри в Япония през 2020 година. Нейна снимка ще бъде увековечена в юбилейна пощенска марка. Идеята за фотосесията с Краси Кисьова в розов масив край курортния град възниква случайно. Снимката, с която тя си отваря пътя към Страната на изгряващото слънце е дело на фотографката Димитра Лефтерова. Фотосът, който тя е направила е очаровала японците по време на нейна изложба в град Мураяма, където ще се проведат олимпийските игри.

Оказа се, че символът на града, който ще е домакин на националния ни отбор по художествена гимнастика е розата, разказва, Краси. След като организаторите на световното спортно събитие виждат снимката й се впечатляват от нейния образ и излъчване. А тя самата е поласкана, че именно тя е избрана да бъде лицето на олимпийските игри, а образът и ще бъде увековечен в юбилейна пощенска марка.



На снимката Краси е с традиционна за района на Хисаря носия, която е на повече от 100 години. Тя е наследила дрехата от своята баба. "Това е пембяна фустанела, която е обточена с черно и надиплена в кръста. Под ръкавите се виждат ръкавели, които служат за предпазване на ръцете. Надявам се коренът ни да не бъде унищожен и тези традиции да бъдат предадени на младото поколение", споделя Краси Кисьова.

В дома на традициите в хисарското село Старо Железаре се съхраняват и популяризират характерните за региона обичаи и обреди. Там се пазят над 200 годишни носии. Самата Краси от години колекционира носии, а в личната си колекдия, която е събрала в дома си тя вече има автентични костюми от всички етнографски области в България.

 

Прочетете още

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина