Безводие или кал от чешмите - това търпят хората в хисарското село Кръстевич

Автор: Виктория Петрова 9956
Безводие или кал от чешмите - това търпят хората в хисарското село Кръстевич

С настъпването на горещените в хисарското село Кръстевич отново има сериозни проблеми с водозахранването.

Водата или изобщо няма или тече кал от чешмите, сигнализираха граждани пред TrafficNews.

Проблемът с безводието в селото е от години, а гражданите страдат най-много точно по време на летния сезон. По думите им от години се опитват да решат проблема на всевъзможни нива и институции, но резултат няма. 

"В тези жеги е недопустимо хората да живеят по този начин. Тези мъки трябва да спрат, моля ви дайте гласност", е отчаяния апел на живушите в хисарското село. 

За последните няколко години хората неколкократно бяха по улиците на града и протестираха, за да може държавата да обърне внимание на проблема им. 

Дори Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да предприеме действия във връзка с необходимостта от осигуряване на вода за питейно-битови нужди на хората в хисарското село Кръстевич.

Имаше идея и ВиК-Пловдив да включи проекта за изграждане на водопровод и пречиствателна станция в село Кръстевич в програмата си. 

Решение обаче няма и до днес. Проблемът е много сериозен с безводието и се дължи на старата водопроводна мрежа и недостатъчните водоизточници.

В регионалното министерство са били намерени множество преписки по случая. Многократно жителите на село Кръстевич са искали помощ и не са я получавали.

Има изработен проект, който се нарича "Изграждане на допълнително водоснабдяване на село Кръстевич от сондажен кладенец", който трябва да реши проблема с осигуряването на вода.

Нужните средства за реализирането му са 3 млн. лева, но към днешна дата проектът не е влязъл за финансиране в плана на МРРБ.

TrafficNews потърси за коментар ВиК-Пловдив, откъдето обясниха, че за Кръстевич се прави и е направено много. 

"Водохващането е основно ремонтиране, една част от проекта е изпълнена, но има и още дейности, за които не достига финансиране", обясни инженер Антон Гълъбов. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина