Античен фестивал се проведе в Хисаря, свещеник: “Подигравка с християните“

Автор: Plovdiv Now 4028
Античен фестивал се проведе в Хисаря, свещеник: “Подигравка с християните“

Министърът на туризма Зарица Динкова откри първия Античен фестивал "Диоклецианополис – кръстопът на времето" в Хисаря. Фестивалът се проведе на 5, 6 и 7 април и е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на съвременния град Хисаря. В трите фестивални дни, чрез реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации бе пресъздадено древното минало на града.

В регионални медии се посочва, че много хора от цялата страна са се стекли в курорта, за се потопят в атмосферата на античния разцвет на някогашния Хисаря.

"Диоклецианополис не е само паметник на миналото, но и катализатор за бъдещето – символ на вечния кръговрат. И Днес Хисаря продължава да е град, в който времето тече по своите непредсказуеми пътища. Символ на вечността, вдъхновяващ всеки, докоснал се до магическата атмосфера на минало и настояще. Всички ние сме пътешественици през времето. И като Пилигримите ще ви покажем пътеките и светите места в нашия град – от езическите светилища, през ранните християнски базилики, средновековна църква-гробница, места от героичното ни минало до съвременни религиозни храмове и интересни туристически обекти", гласи част от приветственото слово на Ива Вълчева - кмет на Хисаря.

Отец Владимир Дойчев изрази своето мнение относно фестивала, организиран от Община Хисаря, Археологически музей - Хисаря и Сдружение "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", научи glasnews.bg.

Ето какво написа отец Дойчев в социалната мрежа Facebook: 

"Точно страната си отдъхна малко от масовото нашествие на кукери и дойде Великият пост. Той изглежда ще бие всички рекорди по съблазни. А е едва все още в средата си. Първо София беше осеяна с изображения на сатаната. После видяхме как би изглеждал носещият леген на главата си “Дон Кихот” като свещеник. След това св. Николай Велимирович беше наречен “фашизоиден богослов”. И разбрахме, че християните се делят на умни либерали и тъпи провинциални неофити. Сега пък това - двудневен фестивал в чест на Диоклециан в Хисаря. С възстановки. Само вижте какви неща съдържа тази бутафория: Ауспиция - ритуал, чрез който древните римляни гадаели за благосклонността на боговете; Лустрацио - жертвоприношение за основаването на град Диоклецианополис; молитва за здравето на императора; клетва за вярност към Диоклециан и т.н."

Той отбелязва, че римският император Диоклециан, чието пълно име е Гай Аврелий Валерий Диоклециан, е най-големият гонител на християните за всички времена.

"Вие сещате ли се кой е този Диоклециан? Името му е синоним на омраза към християните! По негово време са се леели буквално реки от християнска кръв. (Впрочем, на въпросното събитие е имало и бутафорни процеси срещу християни.) В какъв смисъл му полагат в Хисаря клетва за вярност? Някой ще каже: “Ама това е наужким. Нещо като театрална възстановка.” И кому е нужно да се правят измислени езически ритуали и клетви в навечерието на Неделя Кръстопоклонна? Освен това, в духовен план няма наужким! Само си представете как изглежда факелно шествие в чест на Диоклециан, което по програма е преминало покрай всички християнски храмове в града. Най-малкото, което може да се каже, е че това е подигравка с християните и тяхно унижение. А също и обида към мъченическата кръв на светците, приели смърт от ръцете на този страшен тиранин.

Излишно е да питам има ли възмутени миряни и клирици от оня регион. В София от сатаната не се възмутиха, защо да очакваме в Хисаря някой да се разсърди заради гонителя на християните… Ден след ден този пост ни слага една и съща диагноза - ние страдаме от хронично и фанатично равнодушие, когато са похулвани Господа и светиите Му.

Някой ще каже: “Какво да направим?” Как какво? Хората в света какво правят - гледат себе си и наричат това толерантност и възпитание. Същото можем да правим и ние в Църквата, за да стане известно на всички, че по отношение на похулването на Господа и светиите Му между вярващи и невярващи няма никаква разлика! (И без това гледам по снимките, че и католически, и православен свещеник са на първа линия сред зрителите.) А такива като мене просто нещо са се смахнали…", добавя отец Дойчев.

В края на публикацията си отец Владимир Дойчев отбелязва, че в Хисаря два от православните храмове носят имената на св. Димитър и св. Пантелеймон, убити именно по време на гоненията, организирани от Диоклециан и неговите съимператори - Максимиан и Галерий.

Снимки: Отец Владимир Дойчев - личен архив & Община Хисаря

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина