120 родолюбци се събраха в Хисаря за „Синджирлий 1876“

Автор: Plovdiv Now 10469
120 родолюбци се събраха в Хисаря за „Синджирлий 1876“

Над 120 родолюбци от патриотични движения се събраха през уикенда в Хисаря, където възпроизведоха Априлската епопея „Синджирлий 1876“.

Пред камерата на ПБ Новинар председателят на сдружение „Наследство Хисаря“ Анко Лаловски разказа, че основната дейност на организацията е да съхранява, буди и разпалва българщината и да запазва традициите в поколенията, а фактът, че има приемственост, радва всички, предаде ПБ Новинар.

Лаловски благодари на многото хисарчани, които живеят в САЩ и носят Родината в сърцето си. След като са прочели новините за събитието в ПБ Новинар, те са изпратили средства за реализиране на възстановката.

Тя се състоя в хисарския квартал Веригово, някогашното село Синджирлий. Там, през 1869 година, в къщата на Антон Билкин Васил Левски е организирал таен революционен комитет и е събудил пламъчето за свобода в местните.

Когато Копривщица възстава, Панайот Волов изпраща вестоносец с Кървавото писмо за бунта. Тогава синджирлийци палят къщите си и поемат към Копривщица, за да се включат в борбата. После се завръщат, а много от тях биват избити.

Всички тези трагични събития бяха пресъздадени снощи. Многобройната публика бурно аплодира самодейните актьори.

Сред гостите бяха кметът инж. Пенка Ганева, председателят на Общинския съвет в Хисаря инж. Найден Павлов, общински съветници.

Вижте повече във видеото на ПБ Новинар:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина