Започна пленерът по живопис в Брезово, посветен на Златю Бояджиев

Автор: Plovdiv Now 10811
Започна пленерът по живопис в Брезово, посветен на Златю Бояджиев
Художникът Матей Матеев даде старт днес на младежкия пленер по живопис, посветен на 120-годишнината от рождението на Златю Бояджиев. Участници в него са 15 таланти от Пловдив, Раковски и Брезово, които в продължение на три дни ще творят в родната къща на големия майстор на четката.
 
Преди началото на същинския творчески процес, организаторите на инициативата поднесоха венци пред паметника на Златю Бояджиев в центъра на града.
 
„Изкуството е свобода и сърце. Златю Бояджиев е безкрайно земен художник, това е силата му. В този регион са израснали гиганти на изобразителното изкуство – Златю, Минчо Кацаров, Христо Станчев, Генко Генков, Енчо Пиронков. Наше задължение е да продължим тази енергия“, обърна се към участниците художникът Матей Матеев и лисна менчето, за да пребъде пленерът. Той влиза и в ролята на ментор на младите таланти, чиито рисунки трябва да бъдат провокирани от творчеството на големия майстор.
 
„Може да рисувате елемент от негова картина, къщата, двора, хълмовете, които са характерни за произведенията му, абстракции – имате пълната свобода. Бараците (Златю, Васил Бараков и Давид Перец) са ходили из Родопите, за да рисуват, така че вие също може да си изберете място, където да работите през тези три дни“, обърна се към младите участници Матей Матеев.
 
Организатори на пленера са Фондация “Златю Бояджиев”, Община Брезово и Сдружение “Творческо средище - родна къща Златю Бояджиев”. Награждаването ще бъде на 6 юли.
 
Родната къща на Златю Бояджиев е реновирана и отворена за посещения. Предстои откриване на културен център в двора на къщата с цел запазване и развитие на бита и традициите.
 
Източник: Община Брезово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина