Връх над Мугла вече носи името на полк. Серафимов, роден в Брезовско

Автор: Plovdiv Now 12236
Връх над Мугла вече носи името на полк. Серафимов, роден в Брезовско
Връх над сeло Мугла вече носи името на освободителя на Средните Родопи полковник Владимир Серафимов. От Агенцията по геодезия, картография и кадастър съобщават, че в Регистъра на географските имена вече е вписано това на полк. Серафимов на планински връх в Родопа планина, в землището на село Мугла, висок 2036 метра, съобщават от Община Брезово.
 
Припомняме, че през ноември 2020 г. Общинският съвет на Смолян единодушно гласува безименен връх над сeлото да бъде кръстен на командира на 21-ви средногорски полк, който ръководи военните действия срещу турската армия по време на Балканската война. По време на сраженията на връх Средногорец получил заповед за отстъпление от командването, с която полк. Серафимов не се съобразява. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител на Родопите“, казва той.
 
Предложението за именуването на върха, който се намира между Голям Перелик и Голям Снежник, е на кмета на община Брезово Христо Енков. И това не е случайно, тъй като родното място на освободителя на Родопите е с. Свежен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина