Водата в Пъдарско безопасна за пиене и готвене, РЗИ отмени забраната

Автор: Plovdiv Now 13091
Водата в Пъдарско безопасна за пиене и готвене, РЗИ отмени забраната

Отменена е забраната за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна в село Пъдарско, община Брезово. Това става ясно от писмо на директора на Регионалната здравна инспекция в Пловдив - г-жа Ваня Танчева-Манчева.

Решението за отмяната е взето след изследването на проба, взета на 10 март 2021 година, от чешма в частен дом в селото, на улица "30-та" №3.

Резултатите от анализа на взетата за проба вода са от 22 март 2021 година. Те са показали нива на естествен уран 0,017 - 0,02 мг/литър. Това е под максимално допустимите граници от 0,03 мг/литър. 

Припомняме, че РЗИ-Пловдив издаде предписание още на 17 юли 2019 година да не се ползва водата в Пъдарско за пиене и приготвяне на храна заради завишени стойности на естествен уран.

Новият водопровод на село Пъдарско стана готов в края на януари тази година и с него дългосрочно се решава проблемът с качеството на питейната вода, след като близо две години жителите ползваха водоноски. Новата мрежа е с дължина 1,6 км и захранва Пъдарско от помпената станция на близкото село Борец, което е на територията на община Раковски. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина