Версии и легенди за смъртта и гроба на Хаджи Димитър

Автор: Plovdiv Now 13509
Версии и легенди за смъртта и гроба на Хаджи Димитър
Официалните исторически данни относно това къде се намира гробът на Хаджи Димитър не са съвсем точни, пишат от Туристическия център в Брезово.
 
Версията, която повечето хора са чували, е че Хаджи Димитър и тридесетина от неговите четници водят последния си бой на 18 юли 1868 г., а войводата е убит по време на тежкото сражение и след това погребан.
 
Тялото на Хаджи Димитър обаче никога не е откривано под Бузлуджа.
 
Другата версия относно местоположението на гроба на Хаджи Димитър се подкрепя и от семейни легенди в две от селата в община Брезово - село Свежен и село Златосел, както и в село Мраченик, община Карлово. Те се припокриват и с доста факти, събития и дати.
 
Легендата в село Свежен гласи, че след като е ранен на връх Бузлуджа, Хаджи Димитър е пренесен от свои другари до връх Къдрафил над село Свежен. Там в продължение на около две-три седмици е хранен и превързван от Свеженски и Мраченишки пастири, но загива от раните си в първите дни на август месец.
 
Другата легенда, която се предава от уста на уста в село Златосел, пък гласи, че в околията на Златосел се намира Велков гроб, а Велко Кръстев е именно един от четниците, които са пренесли Хаджи Димитър до Къдрафил. С войводата Велко е свързана още една интересна легенда, за която ще ви разкажем скоро.
 
Ако тези твърдения не ви грабват вниманието, то следващото вероятно ще го направи.
След претърсване на квартирата на Христо Ботев в Румъния е намерен календар, скрит в една от стените, на който е очертана датата 5 август като “Денят, в който почина Хаджи Димитър”. Това потвърждава теорията, че не е погребан на 18 юли, а е бил жив още близо три седмици.
 
В подкрепа на версията, която е подкрепена и от множество факти, Община Брезово организира за 6-та поредна година Национален туристически поход “Последният път на Хаджи Димитър”. Походът започва от връх Бузлуджа, преминава през с. Енина, с. Виден, с. Турия и приключва на връх Къдрафил. В чест на Хаджи Димитър се прави поклонение на 3-тия и последен ден от прехода - първата събота на август на връх Къдрафил.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина