Установиха огнище на инфлуенца по птиците в брезовското село Дрангово

Автор: Plovdiv Now 5453
Установиха огнище на инфлуенца по птиците в брезовското село Дрангово

Агенцията по храните обяви ново огнище на инфлуенца по птиците.

Вирусът е установен в птицевъден обект за отглеждане и угояване на патици мюлари, находящ се в землището на Дрангово, общ. Брезово, обл. Пловдив. В животновъдния обект се отглеждат около 8 000 патици мюлари.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат - с. Дрангово и с. Отец Кирилово, общ. Брезово, обл. Пловдив и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат - с. Зелениково, с. Златосел, с. Пъдарско, с. Борец, с. Стрелци, с. Върбен, с. Чоба; гр. Брезово и с. Болярино, общ. Брезово, обл. Пловдив, както и гр. Раковски и кв. Генерал Николаево, гр. Раковски, общ. Раковски, обл. Пловдив.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина