Уникално копие на известна картина на Златю Бояджиев показаха на изложба в Брезово

Автор: Plovdiv Now 15618
Уникално копие на известна картина на Златю Бояджиев показаха на изложба в Брезово
Уникално копие на емблематичната картина „Брезовски овчари“ на големия български художник Златю Бояджиев предизвика истински фурор на изложбата, която бе открита снощи в НЧ „Отец Паисий 1876“. Тя изобразява група овчари, седнали да починат и разговарят, а автор на копието е художникът Съби Гавраилов, родом от Брезово, който работи и твори във Великобритания. Двамата с майстора на четката Стефан Добревски, който също е роден в Брезово, но живее в Норвегия, откриха съвместна изложба „Корени“ в читалището.
 
Художниците изминаха стотици километри, за да подредят експозиция със свои платна и да станат част от празника на града и инициативите по случай 120 година от рождението на Златю Бояджиев. Двамата автори бяха представени от изкуствоведа и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Емилия Константинова. Тя поздрави Съби за смелостта да посегне на шедьовъра, както и за крайния резултат.
 
„Благодарим на общината, че сбъдна мечтата ни да направим изложба тук. Седем месеца ми отне създаването на „Брезовски овчари“ – беше изключително емоционално преживяване“, каза Гавраилов и не успя да скрие вълнението си, след като покритата с платно творба стана достояние на публиката.
 
Специално за изложбата и юбилейната годишнина на големия майстор художниците са нарисували негов портрет и родната му къща.
 
Двете картини бяха поставени на статив в центъра на читалището и ще бъдат дарени на общината.
 
Кметът Христо Енков благодари на Съби и Стефан за това, че са се отзовали на поканата да се включат в честванията и за проведения пленер с млади таланти, изразявайки увереност традицията да бъде продължена, съобщават от Община Брезово.
 
 
Изложбата ще бъде отворена за посетители и в събота от 10 до 19 часа.
 
В днешния последния ден от празниците на брезовската чаршия ще се проведат турнири по бридж, силов трибой и канадска борба. Пред сградата на общинската администрация ще бъдат представени две гостуващи изложби на талантливи деца от общините Брезово, Раковски и община „Марица“. В по-късните часове на централния площад ще се изявят гостите от побратименото с Брезово молдовско село Колибабовка и техният художествен колектив „Българи“. Участие ще вземат още талантливи малчугани от детска градина „Вела Благоева“ и самодейци от читалището в Брезово. За доброто настроение на жители и гости ще се погрижи оркестър „Орфей“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина