Туристическите забележителности на Брезово влизат в платформата SmartGuide

Автор: Plovdiv Now 12274
Туристическите забележителности на Брезово влизат в платформата SmartGuide
Община Брезово и част от туристическите обекти в околността са първите от Тракийски туристически район, които влизат в платформата SmartGuide.
 
Тракийски туристически район е договорил присъствието на членовете на района в платформата и работи по дигитализацията.
SmartGuide е дигитален гид, който предлага на над 600 000 любители на пътешествия от цял свят да чуят любопитни подробности за обектите на четири езика - български, английски, френски и немски.
 
Община Брезово стартира с 8 обекта. Първият е Долмен „Плочата“ над с. Златосел - едно от най-големите мегалитни съоръжения от такъв тип, което някога е откривано в България. Според траколога проф. Валерия Фол, научен ръководител на експедицията, долменът е много ранна аристократична гробница с впечатляващи размери — покривната му плоча е 4,1 м на 6,1 м.
 
В дигиталния гид влиза и тракийското светилище „Кутела“ край с. Розовец – мистериозен съд, наричан още „чашата на великаните“, заради впечатляващите си размери: 1,5 метра височина и дълбочина от 1,1 метра. „Слънчева врата“ над село Розовец също попада в платформата. Мегалитът бива сравняван с "Вратата на богинята" и "Караджов камък", но е единственият документиран досега в България - със слънчев диск.
 
„Яйцето на змеицата“, недалеч от с. Свежен - единственото документирано досега мегалитно „яйце“ на територията на България, е петият обект. Платформата ще разказва и за чудноватите скални образувания край с. Розовец – Правите камъни, за олтарната скала „Лицето“ – ново светилище сред мегалитите в Брезовско, за Люляковото светилище със слънчева стела между селата Бабек и Свежен –мегалитен обект.
 
В платформата намира място и реставрираната къща музей на полк. Владимир Серафимов – освободител на Средните Родопи.
Предстои да бъдат добавени още обекти и езици.
 
Източник: Община Брезово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина