Свеженци почитат легендарния полк. Владимир Серафимов

Автор: Plovdiv Now 2698
Свеженци почитат легендарния полк. Владимир Серафимов

Жителите на Свежен и гостите на селото ще отбележат 90 години от смъртта на големия наш военачалник полк. Владимир Серафимов на 7 април. Паметта на героя освободител на Родопите ще бъде почетена пред родната му къща пред Интерактивния информационен център на АИР - Свежен в 11 ч.

Организатор е кметското наместничество в селото и Народно читалище „Христо Станчев - 1868 г.".


Владимир Серафимов е роден през 1860 г. в средногорското село Аджар, днес Свежен. Завършва Военното училище в София и на 30 август 1883 г. му е присвоено първо офицерско звание подпоручик. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) командва Пета рота от Пети пехотен дунавски полк и участва в Сливнишко сражение (5 – 7 ноември). Проявява се и в разузнавателния отряд на ротмистър Бендерев (9 – 11 ноември), както и в завземането на Пирот (14 – 15 ноември). Участва в атаките на десния фланг, като с поверената му рота освобождава с. Градищница.

За проявената храброст през войната е награден с Орден „За храброст“ IV степен. След войната, на 24 март 1886 г. е повишен във военно звание поручик. Служи в Девети пловдивски полк. Полковник е от 1909 г.

През Балканската война (1912 – 1913 г.) е командир на 21-ви средногорски полк. Освобождава Централните Родопи. Навсякъде са посрещнати сърдечно от българското население. Така е и в селата Карлуково, Петково, Давудово, Горно Дерекьой. Удържа натиска на силни османски части край Аламидере на 21 октомври, въпреки че има заповед за оттегляне. Полковник Серафимов отказва да изпълни заповедта с думите: "Няма да отстъпя на турците тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител".

По време на боевете под връх Средногорец, местното християнско население, включително жените и децата на село Аламидере (наименувано Полковник Серафимово пред 1934 г.) снабдяват българските войски с храна, помагат им като носачи и водачи по каменистите пътеки. Бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“. Освобождава на 22 октомври с. Пашмакли, с. Устово и с. Райково (дн. Смолян). В хода на преследването на дезорганизирания противник освобождава на 1 ноември с. Голям палас (дн. Рудозем).

За проявената храброст през войната е награден с Орден „За храброст“ III степен. По време на Междусъюзническата война полковник Серафимов командва 21-ви и 9-и полк в битката при Криволак.

През Първата световна война е командир на I бригада от Осма тунджанска дивизия. Отличава в боевете при с. Чеган в хода на Леринската операция.Уволнява се от армията на 31 октомври 1918 г. Присъждани са му множество награди.

Популярният български рок-изпълнител и композитор Владимир (Валди) Тотев е внук на полковник Серафимов. Той е втори син на най-малката му дъщеря Лиляна.

Умира на 7 април 1934 г.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина