Сърцати хора засадиха медоносни дръвчета край Свежен

Автор: Plovdiv Now 16264
Сърцати хора засадиха медоносни дръвчета край Свежен

България е пълна с добри хора – това го доказаха доброволците, включили се в акцията по засаждане на медоносни дръвчета край Свежен.

60 доброволци решиха да посветят уикенда на отпускащи дейности - семейства с деца, прекрасни жени и мъже от различни краища на страната, се втурнаха да копаят дупки, в които бяха засадени 380 медоносни дръвчета. Прекрасната инициатива се проведе в притихнало в Сърнена Средна гора – село Свежен. Двигател на акцията по засаждането на дръвчета е Kaтя Тосева, която от години живее във Великобритания, българката, която милее за родината си.

Всяко засадено дръвче е подарен живот както за нас, така и за пчелите. В периода си на цъфтеж, медоносните дръвчета се превръщат в храна за опрашителите. Затова засаждането на повече медоносни дръвчета спомага за оцеляването на дивите пчели, които търсят храна. Чудесно е, че през последните години акциите за засаждане на медоносни видове дръвчета добиват голяма популярност, а опазването на пчелите се превръща в мисия, в която се включват все повече хора.

Екипът ни се свърза с Катя Тосева, за да разкаже повече за идеята относно засаждането на дръвчета край Свежен.

“Един от "спонсорите" на кмета на Община Брезово  - Димитър Жулев, е разположил кошерите на фирмата си "Средногорие 2014 ООД" от двата края на с.Свежен. Пчеларите в Свежен протестираха, защото  там пашата за пчелите е оскъдна. Общински съвет Брезово също гласува против и не се прие предложението на кмета Енков да се дадат същите общински имоти за ползване на Жулев“, разказва Катя пред GlasNews.bg.

Тогава тя е изпратила сигнал до прокуратурата срещу кмета Енков, защото въпреки решението на общинския съвет, е дал разрешение на кошерите на Димитър Жулев.

„Хрумна ми идеята, докато чакаме прокуратурата да санкционира кмета и да изгоним кошерите на Жулев, защо да не засадим повече медоносни дръвчета около Свежен“, добавя Тосева.

Тя се е срещнала с ръководството на „Държавно ловно стопанство-Тракия“, за да поиска разрешение и професионални съвети къде и какви видове дръвчета могат да бъдат засадени.

„Зам. директорката Божидара Семерджиева прие много добре идеята, обсъдихме я и с главния инженер Кюлеханов и оттам аз започнах да организирам изпълнението. През декември взех 400 дръвчета от Гората.бг и с още 3 доброволци ги зазимихме в Свежен, с идеята да ги засадим през март. Обявих акцията за двата уикенда  - 11,12 и 18,19 март“, каза още Катя.

Два дни преди първия ден на акцията, Катя обходила с главния лесничей терените и той ги маркирал.

„В този момент се включи един много ключов за успеха ни човек - Павел Гайтански от Пловдив. Той ми предложи помощта си, защото имаше опит със засаждане на дъбови гори. Без него не мисля, че бих се справила. В първия ден - събота, дойдоха 38 доброволци. За всеки от тях имам по една интересна история, но разказът ще стане много дълъг. Тогава засадихме 300 дръвчета. През втория ден дойдоха 22 доброволци, засадихме 80 дръвчета. Просто запълнихме всички терени, които ни бяха дали от  горското. Помолих главния лесничей да ни даде още терени за неделя  - 19 март. Ще ни даде!“, отбеляза двигателят на инициативата.

Добрите дела не свършват дотук. В събота – 18 март, Катя организира поредна акция – почистване на двора на църквата в село Свежен. Тосева признава, че там от години е доста занемарено. Манастирът "Рождество Богородично" бе възстановен с труда и средствата на Димитър Тосев и Иван Куков. През 2022 година манастирът беше осветен от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

„Ще почистваме двора на църквата в Свежен, защото там от години е доста занемарено и наближава Великден. Свежен е едно прекрасно село, с голям потенциал, аз го наричам "Перлата на Средна гора". За съжаление, през последните години се обезлюдява, става все по-зле, разграбват се и последните му ресурси. В момента се боря и да си върнем фурната на селотоМоля, подкрепете ме тази събота - за почистването на двора на църквата и тази неделя - за засаждането на медоносните дръвчета около Свежен. После ще ви моля да ме подкрепите и за фурната, и за питейната вода, и за електроснабдяването на Свежен... Така се налага,  защото кметът на Община Брезово - Христо Енков, можем само с граждански натиск да го накараме да свърши нещо полезно за селото“, категорична е Катя Тосева.

Снимки от акцията по засаждането на медоносни дръвчета

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина