С поход и поклонение отбелязаха 156 години от смъртта на Хаджи Димитър в Брезовско

Автор: Plovdiv Now 3857
С поход и поклонение отбелязаха 156 години от смъртта на Хаджи Димитър в Брезовско

Националният туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“ за 8-ма година се проведе по случай 156-та годишнина от смъртта на войводата и в памет на загиналите за нашата свобода. Походът има за цел да запознае участниците в него и обществеността с последните дни от живота на Хаджи Димитър. Всяка година участниците преминават по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Къдрафил.

За поредна година съмишленици на похода, начело с Христо Недялков – Климент войвода, пресъздадоха реконструкция по пренасянето на героя по целия маршрут. Един от участниците бе специален гост – кметът на молдовското село Колибабовка Иван Искимжи. Той за втора поредна година преминава цялото разстояние, облечен в носия, като този път 3-ма представители от Молдова гостуваха на община Брезово.

Традиционно се състоя и тържествено поклонение в подножието на връх „Къдрафил“ над с. Свежен с подкрепата на проф. Пламен Павлов и доц. д-р Николай Хрисимов от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Диана Митева от община Павликени и почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада – гр. Карлово.

Най-малките съмишленици на похода трогнаха присъстващите със своите изпълнения – младият участник Борис Нанков рецитира тържествено „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев, а Румена Кънчева изпя „Къде си вярна ти, любов народна“.

На събитията присъства и кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков, който приветства участниците в похода и подчерта, че е горд с това родолюбиво дело и с неговото ежегодно провеждане. Кметът поднесе грамоти и пожела българщината никога да не угасва в сърцата на присъстващите.

Венци и цветя в памет на героя поднесоха представители от Община Брезово, Община Павел Баня, Община Павликени, 61-ва Стрямска механизирана бригада, туристическо дружество „Васил Левски“ – гр. Карлово, Кметство Свежен както и участниците в похода.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина