С древен тракийски обред отбелязаха Празника на лятното слънцестоене край Брезово

Автор: Plovdiv Now 7220
С древен тракийски обред отбелязаха Празника на лятното слънцестоене край Брезово
Празник на лятното слънцестоене се проведе за поредна година Община Брезово в местността „Люляково светилище“ над село Бабек. Ритуалът се състоя в единствената запазена слънчева стела в България. Самодейци от НЧ „Отец Паисий“ - гр. Брезово и НЧ "Г. С. Раковски" - с. Зелениково представиха възстановка на древен тракийски обред с молитва за здраве и благоденствие, отправена към Бога Слънце и неговата майка. Той представлява принасяне в жертва на боговете на сушени плодове, вино, мляко, вода.
Предвидена е и кулинарна изложба „Трапезата на траките“ с дегустация, за която ще се погрижат учениците от ПГ „Златю Бояджиев“.
Познавачи на билките ще берат от даровете на природата и ще разказват за техните ползи. Част от събраните билки ще бъдат сплетени на голям венец, под който гостуващите да преминат за здраве.
Според българските траколози районът на Брезово, при селата Розовец и Бабек, е първият установен политически и религиозен център на тракийското племе одриси, където вероятно е имало парадинастически дом. В полите на крепостта, наречена Градището, са разположени няколко светилища, измежду които най-големият долмен на българска територия, както и мегалитни съоръжения.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина