С 6-метров огън и хора започнаха Коледните празници в пловдивско село

Автор: Plovdiv Now 8452
С 6-метров огън и хора започнаха Коледните празници в пловдивско село

Четири дни преди Рождество Христово в село Отец Кирилово запалиха огромен Коледен огън. Ритуалът е традиционен и с него започват тържествата за най-светлия християнски празник. Организира се  от НЧ "Христо Ботев - 1936 г." и кметството в селото.  

Празникът започна в 17.30 ч. вчера с коледно тържество в читалището с участието на Фолклорен ансамбъл "Слав Бойкин". Много емоции имаше за най-малките жители на селото. Дядо Коледа и Снежанка ги изненадаха с подаръци, приготвени от родителите им, плюс томбола с награди.

След това бе запален и 6-метровият огън в центъра на селото, а много хора се събраха около него и се хванаха на хоро. За настроението на присъстващите се погрижи оркестър „Млади Тракийци" .

Ритуалът е единствен по рода си и се организира само в Отец Кирилово. „Всяка година идват много хора от околните села и градове. Мероприятието остава в сърцата на много хора преди Коледа”, разказа наш читател. Освен това с него местните съхраняват традицията на своите баби и дядовци и я предават на децата си.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина