Розоберът в Пловдивско започва. От днес част от розоварните в региона отварят врати и започват да изкупуват розов цвят. Беритбата обаче ще закъснее на много места, тъй като студеното време през март и април е увредило първите пъпки.
„В масивите, които са на по-закътани места, беритбата ще стартира в следващите дни. Масово обаче растенията са стресирани заради студа, първите пъпки и листата са попарени. Това ще забави кампанията с около две седмици”, съобщи пред Trafficnews розопроизводител от Брезовско.
Не само закъснението притеснява бранша, който буквално е в колапс. Проблемите са изключително много и с всяка изминала година десетки производители разорават или изоставят насажденията си.
Един от проблемите е изкупната цена, която и тази година остава 4 лв. за килограм, колкото беше и през 2024 г. Парите са недостатъчни, категорични са от сектора.
Според годишния разчет за 2024 г. разходите за розопроизводсто възлизат за 485 лв. на декар. В тях влизат рязане, пръскане четири пъти в годината, скубане, почистване, торене, както и разходите за гориво. „С увеличението на цените, тази година цифрата ще е над 500 лева на декар”, пресмятат производителите. И добавят, че работниците искат по 1.50-2.00 лв. за килограм набран цвят. Така на практика за производителя не остава почти нищо.
Друг много голям проблем е с намирането и задържането на работници. Ежедневно собствениците на розови масиви срещат затруднения със сключването на дневните трудови договори, тъй като масово работниците са регистрирани в Бюрото по труда. Също така нямат и сигурността дали на следващия ден отново ще дойдат на работа. „Днес са тук, утре ги няма. Ходим по домовете да им се молим”, обясняват от сектора.
Постоянно нарастват и изискванията на Европейския съюз, които трябва да бъдат покрити. В същото време родните производители трябва да се конкурират с Турция, Азербайджан и Китай, които все по-мощно навлизат на международните пазари и подбиват цените. Големи компании за производство на парфюмерия и козметика пък започват за заместват розовото масло със синтетично. Всичко това е причина и за залежаване в последните години на розово масло.
„Съвсем скоро розопроизводството ще се превърне в екзотика”, прогнозират от бранша.