Реставрират Серафимовата къща и изгорялата църква в Свежен

Автор: Plovdiv Now 12315
Реставрират Серафимовата къща и изгорялата църква в Свежен

Кметът на село Свежен, община Брезово, поздравява жителите на селото за Благовещение, един от най-големите християнски празници, посветен на вярването, че Пресвета Богородица получава благата вест от Архангел Гавраил, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света. Кметът на Свежен - Христо Енков прави и обзор на събитията, свързани с живота на селото през последните две седмици, а именно:

Кметството вече може да се похвали, че след продължила една година процудера НИНКН вече е излязъл с последното становище-одобрение на проекта за Серафимовата къща и изгорялата църква „Свети Георги”.

Кметът благодари на всички, които са помогнали в таза „борба” с институцията и се надява, че към 20 април ще могат да бъдат започнати и самите строеж и реставрация.

Друго радостно за Свежен събитие е проведеното на 23 март отчетно-изборно събрание на Читалището. По време на заседанието е извършена и смяна на името на читалището от Народно Читалище "Груд Георгиев – 1968 г.” на Народно Читалище "Христо Станчев 1968 г.”.

Христо Енков благодари на старото настоятелство с председател Георги Гюров, секретар Дорте Енков, член Златка Павленко, както  и на проверителната комисия с редседател Костадин Айвазов и членове Велка Челибакова и Галина Христева и библиотекарката Веселинка Копаранова за положения труд, за да може читалището да бъде притегателен център и инициатор на многобройните културни прояви в Свежен.

Кметът приветства новото ръководство на Народно Читалище "Христо Станчев 1968 г.” с председател Елизер Коен, секретар Дорте Енков, член Даниела Апостолова и старата-нова проверителна комисия с председател Костадин Айвазов и членове Велка Челибакова и Галина Христева.

Кметът уведомява жителите на Свежен, че е приключено проучването и първоначално маркиране на маршрута, по който е  минал  раненият воевода и неговите четници от връх Бузлуджа до връх Къдрафил. Тази година походът ще бъде национален и ще започне на 01 август от връх Бузлуджа и ще завърши на 03 август на връх Къдрафил с две нощувки на палатки.

Сдружение „Хайдути” като съорганизатори, освен възстановката на връх Къдрафил, ще възстановят и цялостните събития от връх Бузлуджа.

Както всяка година, така и през 2019 поклонението пред паметника на Воеводата ще бъде отбелязано с почетен караул, поднасяне на венци, възстановка на събитията през онази далечна 1868 година, както и с традиционни курбан от фасул. 

Източник: фейсбук - Кметство Свежен

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина