Продават на търг бивша детска болница в брезовско село

Автор: Благовест Андонов 22724
Продават на търг бивша детска болница в брезовско село

Електронен търг за една от най-прочутите в миналото детски  болници у нас е пуснат от Агенцията за публичните предприятия и контрол.  С начална цена от 190 000 лева потенциални купувачи ще наддават за бившата Детска болница за лечение на астма и белодробни заболявания в село Стрелци, община  Брезово, научи trafficnews.bg.

Целият имот е с площ от 2684 кв.м, както в него попадат и съществуващите сгради, а наддаването ще на 12 октомври със стъпка от 10 000 лева.

През детската болница, която е основна през 1969 година, като филиал на Окръжна болница – Пловдив , минават хиляди деца с белодробни проблеми.  Тя е основна в селото с около 500 жители заради климата си, като се слави с най-чистия въздух в региона. Разположен между Средна гора и Стара планина, въздухът е наситен с отрицателни електрони, районът е беден на мъгли и заради този природен феномен се основава болницата, като в нея са се лекували деца от 3 до 16 –годишна възраст.  През месец юни 2006 година болницата е затворена, поради финансови причини.  

След това сградата започва да се руши, а бъдещето й стига до парламента и Министерския съвет. През 2015 година тогавашният здравен министър Петър Москов отговаря на въпрос на депутат, че сградата не отговаря на съвременните  медицински  изисквания за педиатрия, а на територията на Пловдив област е осигурена достатъчна болнична помощ за деца с белодробни проблеми.

Болницата се намира до училище, стадион, както и голям парк.  Според  местни там може да се изгради модерен европейски оздравителен център под формата на санаториум или общежитие за национално климатично училище.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина