Брезово популяризира културното си наследство с помощта на Пловдивския университет

Автор: Plovdiv Now 11369
Брезово популяризира културното си наследство с помощта на Пловдивския университет

Представители на Пловдивския университет гостуваха на Община Брезово и се срещнаха с кмета Христо Енков.

Д-р Красимира Кръстанова - Декан на Философско-исторически факултет в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", и целият неин екип - д-р Меглена Златкова д-р Борислава Петкова д-р Мария Кисикова- Петрова д-р Мана Маринова д-р Божидар Драганов разговаряха с кмета за бъдещи общи проекти.

Идеята за срещата е продължаване на дългогодишното сътрудничество между ПУ и Община Брезово. Обсъдени бяха доста теми и беше взето решение следващата лятна практика на студентите от „Етнология“ и „Социална антропология“ в ПУ да е насочена към нематериалното културно наследство. То представлява обичаи, форми на представяне и изразяване, знанията и уменията, а така също и свързаните с тях инструменти, предмети, артефакти и културни пространства, признати от общностите, групите.

Това нематериално културно наследство, предавано от поколение на поколение, се пресъздава постоянно от общностите и групите в зависимост от тяхната обкръжаваща среда, тяхното взаимодействие с природата и тяхната история и формира чувството им за самобитност и приемственост, като по този начин способства за насърчаване на уважение към културното многообразие и творчество на човечеството.

В тази връзка двата екипа ще работят съвместно с читалища и средните училища на територията на община Брезово. От тях ще почерпят информация за обичаите и традициите, местни кулинарни рецепти, художествено наследство, паметни и др. От разговорът се роди идеята да се напише Кулинарна книга на Брезово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина