Празниците на брезовската чаршия започнаха с пленер в родната къща на Златю Бояджиев

Автор: Plovdiv Now 12312
Празниците на брезовската чаршия започнаха с пленер в родната къща на Златю Бояджиев
Празниците на брезовската чаршия стартираха днес с пленер в родната къща на Златю Бояджиев. Ментор на талантливите малчугани бе художникът Съби Гавраилов, който измина стотици километри, за да стане част от празника на града и инициативите по случай юбилейната година от рождението на великия майстор.
 
Участие в пленера взеха близо 15 деца, които пресъздадоха любими свои картини – портрет на майката на Златю, родната къща на художника, пейзажи от района и други. Самият Съби бе вдъхновен от Златювата картина „Свинарка“ като разказваше историята на картината и показваше техниките, с които е рисувана някога.
 
Минувачи заинтригувано се присъединиха към пленера и, освен публика, станаха част от събитието, разказвайки спомени, свързани с художника. „Беше съученик на мой роднина, помагал му е с рисуването, а за да се отблагодари той е решавал задачите на Златю.“ сподели една от гостуващите жени.
 
Празниците продължават утре и в събота с богата програма, откриване на изложба на художниците Съби Гавраилов и Стефан Добревски, вълнуващи гости от молдовското село Колибабовка и техните фолклорни изпълнения, базар с продукти на местни производители, щанд за дегустация на БИО и натурални продукти, надиграване на местни и гостуващи самодейни състави с водещ Николай Чапански и други инициативи, съобщиха от Община Брезово.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина