Посетете средногорското село Свежен! Исторически и природни забележителности очароват туристите

Автор: Plovdiv Now 61598
Посетете средногорското село Свежен! Исторически и природни забележителности очароват туристите
Посетете средногорското село Свежен, обявено за архитектурно-исторически резерват. Ето няколко интересни места, които може да разгледате в селото и района, разказват от Туристическия информационен център в Брезово.
 
Къщата музей на легендарния полковник Владимир Серафимов, освободил населението в Централните Родопи от Османско владичество и герой от Сръбско-българската война и Балканската война.
 
Сградата се намира в архитектурно-исторически резерват село Свежен и е една от най-старите автентични дървени къщи от Средновековието в периода на османското владичество, паметник на културата.
 
Античната църква “Св. Георги“, която някога е била една от най-големите български книжовни средища през XVII век. Дейността на аджарските книжовници, илюстратори и орнаментатори бележи върхови постижения в българското изкуство за украса на книгата. Тя се откроява сред преписвачите-калиграфи и майстори на ръкописната декорация, работещи през XV – XVIII век с високи художествени постижения и оригинален авторски почерк.
 
Работното време на комплекса, където се намират църквата “Св. Георги“ и къщата музей на полковник Владимир Серафимов е:
четвъртък от 9:00ч. до 13:00ч.
петък от 9:00ч. до 13:00ч.
събота от 9:00ч. до 17:00ч.
неделя от 9:00ч. до 13:00ч.
 
В района, на около час път пеша, може да се разходите на север от селото до хижа Свежен, по пътя има красив горски язовир, а на юг - до манастира „Успение Богородично“, както и гроба на Хаджи Димитър. На изток, в посока село Бабек, има няколко еко пътеки: на 1,5 км от края на селото се намира античен път и тракийското светилище „Яйцето на змеицата“. Пътеката за „Слънчевата стела“ е на 3км от табелата на Свежен в същата посока.
 
Връх Кадрафил, където се намира гробът на Хаджи Димитър, е непосредствено близо до селото на 3 километра от главния път. Според официалните исторически данни, Хаджи Димитър и тридесетина от неговите четници водят последния си бой на 18 юли 1868 година. Войводата е убит по време на тежкото сражение и след това погребан. Тялото му обаче никога не е открито под Бузлуджа.
 
Малкото известни спомени на оцелели четници говорят за съвсем различен ход на събитията. Разказите им са подкрепени и от ревниво пазено предание от средногорското село Свежен. Войводата умира от раните си на връх Кадрафил. Няколко години по-късно костите му са пренесени в църквата „Св.Св. Петър и Павел" в Свежен, от където майка му ги прибира и пренася в родния му град Сливен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина