Портрет на Златю Бояджиев пристигна от Англия в Брезово

Автор: Plovdiv Now 12008
Портрет на Златю Бояджиев пристигна от Англия в Брезово
Портрет на Златю Бояджиев, рисуван специално за 120-тата годишнина от рождението на художника, пристигна от Англия за честването на юбилея. Неин автор е художникът Съби Гавраилов, също родом от Брезово, който решил да увековечи големия майстор и да подари творбата на Сдружение “Творческо средище - Родна къща Златю Бояджиев”. Това бе и голямата изненада на вчерашния празник в къщата музей, която събра творци, гости, почитатели и жители на града. Съби е самоук художник, който живее и твори в Англия. 
 
Портретът пропътувал целия път до България, за да бъде показан за първи път в празничния ден.
Годишнината бе отбелязана с богата програма през целия ден.
 
Малко над 40 малчугани се включиха в детско ателие за рисуване. Малките таланти оцветяваха керамични фигури на различна тематика и попълваха книжките “В галерията със Златю Бояджиев”, закупени специално за празника.
 
Денят продължи с изложение на ателиета, като гостите имаха възможността да проследят процеса на изработка на висококачествени кожени изделия. Майсторката от Пловдив Ваня Маринова сподели, че дълги години е създавала мостри за известна италианска модна марка. Останалите занаятчии изработваха свещи и ароматни сапуни, плетени кукли с народни носии, демонстрираха и калиграфия.
Виртуозното цигулково изпълнение на концерт-майстора на Опера Пловдив Мичо Димитров предшества откриването на изложбата, посветена на Златю Бояджиев. Внукът Златин Бояджиев, който прекара голяма част от деня в родната къща на своя дядо, и уредничката на къщата музей в Пловдив - Валя Ангелова, разказаха интересни моменти от живота и творчеството на художника.
 
Майсторите на четката Вихра Григорова, Матей Матеев, Ангел Гешев и Станимир Видев, както и скулпторът Димитър Рашков, споделиха размисли по повод създаването на творбите в експозицията по повод 120-годишнината. Те пристигнаха 2 дни по-рано в община Брезово и завършиха своите произведения на място.
 
Друг от акцентите по време на празника бе картината “Нощ” на Златю Бояджиев от 1955 година. Оригиналът е част от личната колекция на Силвия Ненкова и предоставен от нея специално за честването.
 
Уютна обстановка от запалени факли и прокрадващата се светлина от малките прозорци на старата къща даде знак, че предстои финалът на вечерта, който бе прожекцията на филми за великия майстор от Златния фонд на БНТ. “Дядо Златю”, както го наричат местните хора, носещи спомена за него, “проговори” от голямата стена и гостите успяха да го видят и чуят. Трите филма, чиито продуцентски права бяха предоставени на Сдружението, ще бъдат ежедневно прожектирани в една от стаите на къщата.
 
Източник: Община Брезово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина