Почетоха паметта на Левски в Брезовско

Автор: Plovdiv Now 3268
Почетоха паметта на Левски в Брезовско
Община Брезово отбеляза 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски с две емблематични събития.
 
На 18-ти февруари се проведе възпоменателно честване в Информационния център на АИР-Свежен, организирано от читалище „Христо Станчев – 1868 г.“ - Свежен и Архитектурно-историческия резерват село Свежен. Участие в него взеха учениците от 8-ми и 10-ти клас – Дейвид Минчев, Станьо Додевски, Георги Дзанев, Максим Калпошанов, Иван Паунов, Николай Андреев и Росица Паунова от СУ „Христо Смирненски“, които за втора поредна година пресъздадоха учредяването на таен революционен комитет в Брезово. Божидара Панайотова от село Свежен поздрави гостите с класическо музикално изпълнение на цигулка, а Борис Нанков от град Карлово – с рецитал на стихове за Апостола.
 
Художникът Атанас Велков подари на читалището в село Свежен картина, рисувана специално по повод годишнината от гибелта на Левски.
 
На 19-ти февруари в центъра на Брезово се състоя възпоменание за гибелта на Дякона, организирано от Общинска администрация и СУ „Христо Смирненски“. Събитието откри кметът инж. Калин Калапанков, а участие в програмата взе специалистът по туризъм Радню Шопов с историческо слово, талантливи малчугани от ДГ „Вела Благоева“ град Брезово, както и ученици от СУ „Христо Смирненски“ с рецитали и песни. Художествената постановка „Левски учредява таен революционен комитет“ беше представена и пред жителите и гостите на града. В края на възпоменанието бяха поднесени венци и цветя.
 
151-та годишнина от обесването на Васил Левски беше отбелязана и в село Розовец, където кметът Иванка Апостолова и жители на селото поднесоха цветя и венци при скривалището на Дякона, съобщиха от Община Брезово.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина