Петокласник от Брезово предпочита фермерския живот пред компютрите СНИМКИ

Автор: Добринка Димова 28637
Петокласник от Брезово предпочита фермерския живот пред компютрите СНИМКИ

За разлика от повечето си връстници, 11-годишният Станьо Додевски от Брезово предпочита фермерския живот пред този в социалните мрежи. Забавлява се с народни танци, слуша само българска народна музика, любимата му песен е „Заблеяло ми е агънце”. Омагьосан е от родопската гайда и взима уроци от Стефан Янев – брата на Христо Янев, който свири на космическия глас Валя Балканска.

Въпреки че се занимава с този инструмент сравнително отскоро, петокласникът от СУ „Христо Смирненски” успя да разчувства с изпълнението си фермерите в последния сезон на предаването „Фермата”, където бе специален гост. Стопаните Ники и Бети пък споделиха, че се разплакали, когато чули за първи път малкия брезовец как свири на любимия си гайда. Бети разказа, че при първата им среща останала много изненадана, когато Станьо й посочил две овце, които според него не са били издоени. И се оказал прав. Самият той е добре запознат с фермерството, тъй като води точно такъв начин на живот. Когато не язди любимото си магаре Мима и не играе народни танци в „Китчица”, малкият музикант помага за отглеждането на животните и работата по градината. Освен това си има и собствени овце, за които се грижи.

„Не мога да живея в града, не мога без животните. Дори когато ходим с родителите ми на почивка, избираме такива места, където има животни”, признава пред PlovdivNow.bg момчето. Точно при такова пътуване до Белмекен се запознал с Бети и Ники, а те останали толкова впечатлени, че го изпратили с подарък – гега. Станьо им разказал, че от малък е сред животните. В дома му винаги са се отглеждали крави, а дядо му Станьо, който е ветеринарен лекар, го взимал да помага в работата.

„Миналата година моят учител ме похвали, че съм научил определен брой песни на гайдата, и нашите като награда ми купиха двете шилета - Гергана и Черешка”, разказва петокласникът. Сега ги чака да се агнят и вече няма търпение да се грижи и за малките. Освен овцете и магарето в двора си Станьо отглежда гъски, патици, пилета, зайци, скомрудки, кучета и котки. Прекарва всяка свободна минути при тях. „Храня ги, поя ги. Сутрин им давам жито и сено, на обяд им чупя пити, а вечерта им слагам овес и сено. Сега през зимата, когато чешмата навън е замръзнала, им нося водичка от банята”, обяснява малкият фермер. През лятото пък става в 6.30 ч. сутринта, за да ги изведе на паша.  

Любимото му занимание е да дои крави и овце и понякога ходи да помага на комшия, който отглежда 6-7 говеда. Даже преди време закъснял за партито на свой приятел, улисан в доенето. Другата му страст е ловът. Мечтае някой ден да обикаля полетата край Брезово заедно с татко и дядо. Вече си има и въздушна пукша, с която отстрелва косове и гургулици. „Някои хора ги е жал да колят прасета. Но мен не, защото това е кръговратът”, отсича Станьо.

Майка му Мариана пък разказва, че през лятото ходили на Чудните мостове и Ягодинската пещера. „Умишлено минахме през Широка лъка, за да види училището. Казах му, че от осми клас може да продължи тук с гайдата, а той ми отговори: Мамо, не мога да дойда, няма кой да гледа животните”, смее се жената.

Сега Станьо и съучениците му се готвят за ритуала „Кукери”, който по традиция правят през февруари. Изработват си маски и избират звънци, за да изплашат лошите сили, да пропъдят студа и да извършат обреди за плодородие и здраве.

Станьо показва гегата, подарък от Ники и Бети

На Чакърови поляни

Град Сопот "Празник на виното и любовта"

Йордановден в Асеновград

С родителите и сестра си на Чакърови поляни

С учителя по гайда

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина