Откриват официално паметника на Златю Бояджиев в Брезово в деня на рождението му

Автор: Plovdiv Now 14297
Откриват официално паметника на Златю Бояджиев в Брезово в деня на рождението му

Определена е вече датата на официалното откриване на паметника на Златю Бояджиев в Брезово и честването на 117 години от рождението му.

Тържествената церемония е планирана за 22 октомври, от 12,00 часа, пред сградата на Община Брезово, където всъщност от известно време вече е поставен монументът.

Припомняме, че двуметровият паметник на големия художник краси родния му град Брезово още от началото на месец юни тази година. Той е изработен по поръчка на общината от скулптора проф. Димитър Рашков и бе поставен върху стария постамент с бюст на художника.   

Проф. Рашков го е изваял с отправка към втория му творчески период. През 1951 г. Златю Бояджиев получава удар. До този момент той винаги е рисувал с дясната ръка, но след това се научава да твори с лявата. Именно така го е видял и скулпторът.

Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово. Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.) с Васил Бараков, към които се присъединява и Давид Перец, като образуват легендарната група „Бараците“.

Неговото творчество обхваща два основни периода, разделени от 1951 г., когато получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Първият период се отличава с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит. При втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Организира самостоятелни изложби в София и Пловдив.

Народен художник е. Герой на социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в Пловдив, в Стария град.

Умира на 2 февруари 1976 г. именно в Пловдив.

Редактирай 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина