Освежиха маркировката към Люляковото светилище в Брезовско, идва Празникът на слънцето

Автор: Plovdiv Now 21501
Освежиха маркировката към Люляковото светилище в Брезовско, идва Празникът на слънцето

Доброволците от Мотоклуб ”Брезово” подновиха маркировката до ”Люляково светилище” ,”Слънчева стела ”,”Малкия казан” и ”Трона”, намиращи се северно от село Бабек, съобщават от Туристическия информационен център в Брезово, организатор на акцията.

Община Брезово  провежда за пръв път през 2011 „Празник на лятното слънцестоене“, който се чества на Люляковото светилище. Тази година празникът е на 21 юни от 10,30 часа там.

Люляковото светилище се намира в полите на Средна гора и на неговата територия се намира единствената в България запазена мегалитна стела - Слънчевата. Наименованието му идва от намиращата се наблизо люлякова гора. 

В района на Брезово, при селата Розовец и Бабек, са първите находки на траките през 1850-те години, когато България е все още част от Османската империя. Според българските траколози това е първият установен политически и религиозен център на тракийското племе одриси, където вероятно е имало парадинастически дом.

Тук в полите на крепостта, наречена Градището са разположени няколко светилища – измежду които най-големият долмен на българска територия в местността „Плочата“, както и мегалитните съоръжения от местността „Купелът“. Според проф. Валерия Фол цялата тази територия и това, което се вижда от Пловдивското поле, е владяна от този паравладетел – член на династическото семейство, който управлява една територия, събира данъците, и служи във войската му.

На място се провежда възстановява на древния обред изпълняван от древните траки – ритуалът представлява принасяне в жертва на боговете на сушени плодове, вино, мляко, вода. Когато мине ритуалът, всеки оставя пред Слънчевата стела дарове, които трябва да донесе. Ритуалът е с продължителност от един час. Празникът на слънцето се организира с помощта на проф. Валерия Фол.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина