Община Брезово с Програма за безстопанствените кучета, очакват се предложения от жителите

Автор: Plovdiv Now 9101
Община Брезово с Програма за безстопанствените кучета, очакват се предложения от жителите

Община Бразово представя проект на Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

Жителите са поканени до 8 август 2021, включително, да дадат своите предложения, мнения и препоръки по проекта на е-mail адрес: [email protected] или в деловодството на община Брезово.

Общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Брезово е изготвена в изпълнение на чл.40, ал.3 от Закона за защита на животните (ЗЗЖ) , като е съобразена с приетата от Министерски съвет Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

Причините за разработването на програмата възникват в резултат на изисквания, поставени на Република България и останалите страни членки от Европейския съюз, по отношение на грижата и хуманното отношение към животните и конкретните механизми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в населените места. Доскоро липсващата адекватна нормативна база и отсъствието на съвместни действия между местна власт, организации за защита на животните и граждани бе основната причина за задълбочаване на проблема с безстопанствените кучета и невъзможност за неговото ефективно и трайно решение.

Целта, която се поставя с програмата е намаляване на популацията на безстопанствените кучета, чрез прилагане на комплекс от мерки, при който усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно и съвременно решение на проблема.

Източници на финансиране и материално обезпечаване на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Брезово, съгласно чл. 40б от Закона за защита на животните (ЗЗЖ) - общински бюджет, постъпления от такси, дарения, проекти, организации за защита на животните.

Качествени промени, които се очакват в следствие на изпълнение на мерките по програмата и обработването на безстопанствените кучета:

- Повишаване безопасността на гражданите;

- Регистрация, събираемост на таксите за домашни кучета и стимулиране на кастрацията им ще спомогнат за трайното решаване на проблема и овладяване на притока на нежелани животни от дома към улицата;

- Мониторинг върху популацията на безстопанствените кучета;

- Намаляване на социалното напрежение;

- Утвърждаване на европейските критерии за третиране на животни.

Програмата е изготвена в съответствие с разпоредбите и целите националното и европейското законодателство.

Вносител: Христо Енков – Кмет на община Брезово

Снимката е илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина