Наследници на загинали уважиха откриването на войнишкия паметник в Брезовско

Автор: Plovdiv Now 18677
Наследници на загинали уважиха откриването на войнишкия паметник в Брезовско
Наследници на загинали герои се поклониха днес и поднесоха цветя пред новооткрития войнишки паметник в брезовското село Върбен. Половин година, след като МС отпусна средства за довършването му, той бе официално открит днес. В тържествената церемония взеха участие военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.
Върху мраморния паметник, който е с формата на щит, са изписани имената на 23 убити по време Балканските, на Първата и Втората световна война.
 
През октомври миналата година Министерски съвет отпусна 7000 лева за довършване на паметника в селото. Местен инициативен комитет подаде искане за финансиране пред Министерството на отбраната за доизграждане на монумента в памет на загиналите във войните за национално обединение. Средствата са вложени за оформяне на пространството около паметника, което е приблизително 100 кв. метра.
 
„Тази саможертва никога не ще бъде забравена. Ако някой ми беше казал, че все пак ще открием този монумент, нямаше да повярвам“, каза кметският наместник на Върбен Йордан Христев, след което преряза лентата заедно със зам.-кмета на община Брезово Петър Петров.
 
Отец Георги от върбенския храм „Св. Петка“ освети паметника и се обърна към събралите се жители и гости: „Уверявам ви, че техните имена са записани и в небето, и в нашите сърца, за да пребъде тяхната памет навеки“.
 
Зам.-кметът Петър Петров връчи поздравителен адрес от името на община Брезово. Такъв бе поднесен и от общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Раковски. Благодарствена грамота за дарителство бе връчена от кметството във Върбен на Ана Желязкова.
 
„Името на бащата на баща ми – Данчо Пенчев, е изписано на първо място върху паметника. Той е загинал едва на 36 години, оставяйки три деца сираци. Горди сме с него, горди сме с прабаба ми Пена, която е успяла сама да ги отгледа“, обърна се към присъстващите Ана Желязкова.
 
Сред тези, които сведоха глава и с насълзени очи гледаха церемонията, бе 80-годшният Стойко. Баща му Христо Иванов е сред загиналите, чието име е изписано на паметника. „Оставил е майка ми бременна и е заминал. Умира само на 27 и не е успял да ме види“, връща се назад във времето възрастният мъж.
 
Десетки венци и цветя бяха поставени пред монумента от името на институции и граждани. Сред присъстващите на церемонията бе и депутатът Младен Шишков.
 
Източник: Община Брезово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина