Най-вкусното коледно ястие сготвиха в Брезово

Автор: Plovdiv Now 11628
Най-вкусното коледно ястие сготвиха в Брезово
Най-вкусният празник на брезовската тава се проведе в Брезово, организиран за втора поредна година от общината и читалището.
 
Двама известни шеф-готвачи - Иван Кирин и Енчо Добревски, демонстрираха пред хората как се приготвя традиционното за Коледа ястие в региона.
 
То е любимо на всички и брезовските домакини от момичета са научени да готвят накълцаното ситно с дървен сатър зеле, което запържват към него прибавят изпърженото вече свинско месо-осмянка, и червен пипер. След това това запичат в тава, наливат чаша червено вино и посрещат празниците след дълъг пост.
 
Шеф-готвачите разказаха, че от малки са закърмени с тази гозба и я приготвят много преди да стават известни и готварството да стане тяхна професия. Българите предпочитат това ястие, но не са малко и чужденците, които много го харесват.
„Наблюденията ни са от ресторантите, в които работим и сме предлагали в менюто на гостите брезовска тава“, казаха майсторите.
 
Преди демонстрацията кметът на общината инж. Калин Калапанков откри събитието и подчерта, че е благодарен на местните хора и ги адмирира за това, че пазят и предават традициите на поколенията.
 
Сръчни местни жени бяха сготвили и донесли на мегдана традиционната тава с осмянка, с която почерпиха гражданите и гостите на Брезово.
 
Беше запален коледен огън, а малко след това беше изтеглена традиционната коледна томбола, организирана от читалището. Деца помогнаха на председателя Енчо Колев да изтегли победителите.
 
Вторият празничен ден на Коледа завърши с дълго българско хоро край огъня, което поведе кметът Калин Калапанков.
 
Източник: Община Брезово
 
Вижте повече във видеото на ПБ Новинар:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина