Надиграване, курбан за здраве и конкурси на Великденската седянка в Брезово

Автор: Plovdiv Now 7562
Надиграване, курбан за здраве и конкурси на Великденската седянка в Брезово
Фолклорни самодейни състави от Брезово, Пъдарско, Ръжево Конаре и Кадиево вдигнаха градуса на настроението на празника, организиран от община Брезово в първия ден от Светлата седмица. Десетки жители на града и гости от съседни селища дойдоха на стадиона, за да се присъединят към „Великденската седянка“, каквото бе мотото на събитието.
 
Отец Младен от храм „Св. Димитър“ извърши празничен водосвет и освети курбан за здраве, като благодари на дарителите - животновъда Бисер Стамболов, осигурил агнето, и на Георги Жулев за хляба. От вкусната гозба, приготвена от Катя Ковачева и Продан Малешков, опитаха всички присъстващи, а майсторите кулинари получиха специална награда от общината.
 
„Нека светлината на Христовото възкресение озарява мислите и делата ни, нека ни съпътстват вярата, надеждата и любовта. Благодаря на читалище "Отец Паисий“ за помощта при организацията на днешния празник, надявам се да го превърнем в традиция, обърна се към присъстващите зам.-кметът на община Брезово Иван Тачев, който дойде облечен в автентична тракийска носия и поведе хорото.
 
Тон на празничното настроение даде оркестър „Млади тракийци“. В продължение на час фолклорните колективи танцуваха традиционни за региона хора̀. 8-годишната Кристияна Дачева спечели грамота и награда за най-малък участник в конкурса за фолклорно облекло, а момичета танцьорки от самодейните състави бяха отличени за елементи от носии – сребърни пафти, оригинални престилки и ризи.
 
Източник: Община Брезово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина