Малки и големи се събраха да опитат традиционната брезовска тава

Автор: Добринка Димова 16397
Малки и големи се събраха да опитат традиционната брезовска тава

Кулинарен празник събра десетки жители и гости на Брезово на третия ден след Рождество Христово. От ранния следобед из центъра на града се носи аромат на кисело зеле и свинско, които къкрят в големи медни тави. А посетителите могат да дегустират традиционното за този край и това време на годината ястие – брезовска тава. Тавите са приготвени от най-изявените домакини, всяка от които е наследила рецептата от своята баба.

"Това ястие се приготвя от поколения в нашето семейство и всички много го обичаме", разказва пред Trafficnews.bg 76-годишната Милка Чоновска. Тя и останалите майсторки на специалитета издадоха тайната за приготвянето му.

На първо място е много важно продуктите да са домашни и да са качествени. Още в началото на миналия месец жените са заложили зелето да втасва в бидони. За приготвянето на тавата си  имат специални дървени съдове - зелници, в които зелето не се реже, а се начуква на ситно. 

"След това го слагам в тенджерата да ври. Като поомекне, добавям една шепа ориз", обяснява кулинарката. 

Свинското се запържва, като първо се слагат по-тлъстичките парчета, за да пуснат мазнинка, и след като порозовеят, се добавя и останалото. 

Зелето се изважда от тенджерата, изтисква се много добре и се слага в тавата. В "кладенче" в средата се добавя червен пипер и мазнина, в която е пържено месото. Разбърква се добре, след което се добавя и запърженото свинско и отново се разбърква. 

"Запича се и става мозък - да си оближеш пръстите", казват жените. И добавят, че ястието върви с люти чушки и хубаво червено винце.  

Празникът тук ще продължи с танцово представление с огън „Bright eye“. В ръцете на артистите огънят ще рисува форми, като публиката ще се наслади на акробатични елементи и пиротехнически ефекти. С огнения спектакъл ще бъде поставен и финалът на поредицата празнични събития в Община Брезово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина