Консултативен център за биоземеделие, биоживотновъдство и пчеларство ще работи в Брезово

Автор: Plovdiv Now 7011
Консултативен център за биоземеделие, биоживотновъдство и пчеларство ще работи в Брезово
Консултативен център, който да насърчава производителите да преминат от конвенционално към биологично производство, ще заработи в Брезово, обяви на пресконференция кметът Христо Енков.
 
Той ще бъде създаден по проект „Изграждане на консултативен център за биоземеделие, биоживотновъдство и пчеларство на територията на община Брезово“, финансиран по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Измежду 67 подадени кандидатури, община Брезово попада в списъка на одобрените 24 проекта.
 
„Целта е община Брезово да бъде утвърдена като екологично устойчив район“, поясни ръководителят на проекта на стойност 390 000 лева Борис Гърков. Той уточни, че обществените поръчки за изграждане на центъра и оборудването му вече са завършили, така че до седмици предстои да стартират реалните дейности.
 
Проектът се реализира в партньорство с Аграрния университет, като специалисти от висшето училище ще обучават новоназначения по проекта персонал и ще им указват методическа помощ чрез менторство.
 
„Моето убеждение е, че бъдещето е в биологичното земеделие и за целта трябва да се работи на регионален принцип. Наскоро еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел обяви, че предстои да бъдат създадени Европейски долини на иновациите. Предвидено е финансиране за 100 и се надявам една от тях да бъде Брезово-Раковски“, каза зам.-ректорът по научната дейност на Аграрния университет проф. д-р Владислав Попов.
 
Целта е местният бизнес да създаде работни места и младите хора да бъдат задържани да живеят и работят на територията на общината. Биологичната продукцията ще бъде изкупувана за детските заведения и къщите за гости в региона. Служителите, които бъдат назначени на работа в центъра, ще дават ежедневни консултации, които ще са безплатни до края на проекта.
 
Източник: Община Брезово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина