Кметът на Брезово към възрастните си съграждани: Не искаме да влизаме в статистиките за коронавируса!

Автор: Plovdiv Now 10782
Кметът на Брезово към възрастните си съграждани: Не искаме да влизаме в статистиките за коронавируса!

Христо Енков, кмет на община Брезово, излезе с емоционално, но сериозно обръщение към възрастните жители. Поводът е разпространението на коронавируса в България и рискът за живота на всички нас, особено на хората в по-напреднала възраст, които страдат от съпътстващи хронични заболявания.

Ето какво казва кметът в обръщението си:

Всички можем да направим нещо - и трябва да го направим! Като Кмет на Община Брезово и Председател на местният кризисен щаб оценявам решителния подход на правителството, здравните власти, партиите, политиците и всички които се борят с тази напаст - корона вируса. Но ако всичките ние – ти и аз - не разберем сериозния характер на болестта КОВИД-19 и не спазваме указанията, няма са постигнем целта - да запазим нас, нашите близки и приятели, да се върнем отново към всекидневието!

Няма място, няма време за дискусия. В извънредно положение сме. Милата ни България никога не е била в това положение през нашата нова история. Никой не беше подготвен за това. Все още няма сигурни решения за ваксини, лекарства и т.н., но едно е сигурно – трябва да се изолираме и да спазваме указанията. Можем да грешим. Но по-добре да грешим отколкото да бездействаме.

Нека един път да запазим собственото мнение за себе си и да действаме. Нямаме време за дискусии! Всички можем да направим нещо - и трябва да го направим. Стой си вкъщи. Дръжте се далеч един от друг. Измивай ръцете често.

Това означава: Не излизай по улицата да видиш какво прави съседа. Стой си в двора и си гледай градината. И ако градината ти се намира на разстояние от къщата ти – отиваш там, без да спираш, без никакви приказки с този и онзи. Не е майтап. Дръжте се далеч един от друг – минимум 2 метра. Говори с роднини, приятели и съседи по телефона вместо лице в лице. И помни: често миене на ръце и винаги след прибиране отвън.

Не забравяй, че парите са най-големите носители на бактерии. Ако нямаш дезинфектант, може да имаш домашна ракия. Избягвай обществения транспорт и събиране на много хора в леките коли. Стой си в къщи. Не пазарувай по навик. Използвай свои хранителни запаси. Сега трябва да изпразниш рафтовете и старите буркани. Ако нямаш нищо в мазето или имаш нужда от нещо, обади се на кмета и кметството ще намери решение. Създадена е организация за подпомагане на всички възрастни, които имат нужда.

Времето не е за гости от града или другаде. Деца, внуци, братовчеди, приятели, всеки гост може да е потенциален носител на коронавируса. И БЕЗ ДА ИМА СИМПТОМИ. Целият свят знае, че възрастните са в рискова група и ти и твоите близки трябва да го осъзнаете. За да получиш това писмо, значи ТИ СИ В РИСКОВА ГРУПА. Пази се.

Личните лекари са днешните войници. Всички трябва да покажем разбиране, че са необходими трудни решения в грижите за възрастните хора. Обаче - всеки от нас - и ТИ трябва да разбереш, че личните лекари работят с личен риск всеки боже ден и без тях не можем. За това трябва да покажем разбиране, да не ги търсим за нещо, което може да чака. СЛУШАЙ и ОСТАВИ решенията за лекарства на професионалистите. Не се паникьосвай.

Ако имаш нужда от помощ, ако имаш въпроси, ако се страхуваш, ако не знаеш какво да правиш, обади се на близките ти, обади се на децата, обади се на кмета. Няма нищо срамно. Всички кметове и кметски наместници на Община Брезово са длъжни да намерят решение в рамките на закона, наредби, декрети и т.н. на всички въпроси, които имат пряка връзка с пандемията. Ако не могат, задължително трябва да се свържат лично с мен. Аз ще разгледам въпроса и ще получиш отговор от мене или от моя щаб.

Работим ден и нощ за всички жители на общината, защо трябва и защото ви уважаваме! Пази се, стой в къщи. Помогни на себе си и на майка България! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !

Христо Енков

Кмет на Община Брезово

Обръщам се в това писмо с „ти”, защото всички възрастни в нашата община са ни близки. Вие сте я строили, вие сте голяма част от нея, тя е в сърцето ви, и вие сте в сърцето ѝ. Не искаме да влизаме в статистиките за коронавируса.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина