Играчки от духано стъкло, кулинария и огнено шоу в Брезово по празниците

Автор: Plovdiv Now 7733
Играчки от духано стъкло, кулинария и огнено шоу в Брезово по празниците
Демонстрации на издухване на играчки от стъкло, коледен базар с ръчно измайсторени украшения и кулинарни изкушения, уникалната „Брезовска тава“, танцов спектакъл с огън и още куп събития и инициативи белязаха дните в навечерието на Рождество и последвалите празници, разказват от Община Брезово.
 
Навръх Стефановден брезовци се събраха в центъра, за да приготвят традиционното за града ястие – „Брезовска тава“. Майсторите кулинари бяха Тони Шопова, Станка Гънчевска и Продан Малешков, които демонстрираха как се прави вкусотията от свинско месо, кисело зеле и ориз от начало до край. Местни жени, които от години наред приготвят ястието по Коледа, донесоха на площада близо 15 тави за дегустация. А Катя Ковачева бе направила специално за празника и питка. Други гости пристигнаха за вкусното събитие с домашни чушки и вино. Млади момчета поведоха хоро докато тавата се пече. В готвенето се включиха и гостите, които изпълняваха стриктно указанията на майсторите и помагаха да се напои зелето с мазнина, а след това добавяха червен пипер. Една от жените демонстрира как се приготвя греяна ракия за „наздраве“ преди тавата да излезе от печката.
 
Изключително впечатляващ бе танцовият спектакъл с огън “Bright eye”. В ръцете на артистите огънят рисуваше форми, а публиката се наслади на спиращи дъха акробатични елементи и пиротехнически ефекти. Смаяни от огнената феерия, децата се скупчиха край изпълнителите и пробваха да изпълнят основни движения.
 
Навръх Рождество брезовци празнуваха край коледния огън на площада на по чаша вино. За празничното настроение допринесе Камерна вокална формация „Кантикус Де Орис“ с диригент Дорис Хофман, която изпълни църковни пенснопения. Същата вечер бяха изтеглени и късметлиите, спечелили награди от коледната томбола. Коледари изненадаха гостите и наричаха за здраве.
 
За радост на най-малките жители на общината, Дядо Коледа, Снежанка и две джуджета раздаваха подаръци пред къщата на Добрия Старец в центъра на Брезово.
 
Началото на коледните инициативи даде базарът. Повече от 15 щанда изпълниха площада, един от които на известния майстор - Иван Станев, единствен, който издухва стъклени играчки. Той демонстрира процеса на живо пред заинтригуваните гости, които искаха още и още играчки. Останалите щандове бяха запълнени с домашно приготвен белгийски шоколад, украсен тематично; ръчно приготвени украшения, сувенири, албуми, картички; книги и пъзели. В базара се включиха още и сръчковците от ДГ “Вела Благоева”, бъдещите професионалисти от паралелка “Ресторантьор” на ПГ “Златю Бояджиев”, ученици, изучаващи готварство като избираема дисциплина, от СУ “Христо Смирненски”.
 
В коледния концерт взеха участие танцови състави и любители от театралния кръжок в Брезово, начело с Ваня Проданова и Николай Цветански.
 
“Гледах и плачех, толкова красиви изпълнения!” коментира гост на концерта.
Снимки: Община Брезово
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина