Горунчето - изворът с кристална вода, е сред любимите места за пикник на хората от пловдивското село Чоба. Мястото, което е на 40 км от Пловдив, е идеално за обяд сред природата в почивните дни. Местните са си направили барбекю, навес, маси и пейки, засадили са дръвчета. По стените са закачени народни носии и всякакви старинни предмети от бита на българите. И призив към туристите да ядат, пият и се веселят, но да не взимат нищо. Защото всичко  е направено с много труд и любов.

Чобенци казват, че никъде няма по-сладка вода от тази. Никой в селото не знае откога съществува изворът. Най-възрастният жител - 93-годишният Марин Аксиев, разказва, че през 1901 г. чешмата е преместена на сегашното си място.

Преди това била в местността „Девети полк” между Чоба и Болярино, където навремето е имало турско село. Тогава чешмата била до джамията.

"Българите са били на горния край. Една свиня обаче избягала от българските къщи и кална се отъркала в джамията. Тогава турците прогонили българските семейства", разказва пред TrafficNews дядо Марин.

Така хората се преселили по-нагоре и създали село Чоба, а на мястото на първите къщи днес се извисява църквата на селото. От турското селище пък са останали само основи. Но чешмата е запазена във времето.

"Турците са я правили. Като оряхме с тракторите сме закачили утайници- гърнета, където водата се е очиствала от пясъка. Оттук е отивала в турското село", спомня си възрастният мъж.

Дори той не знае откъде идва наименованието на местността. Любопитното е, че в този район казват "горун" на голям дъб. В местността обаче не само няма дъб, но и други дървета не виреят.