Финансират археологически проучвания на тракийска крепост край Брезово

Автор: Plovdiv Now 15049
Финансират археологически проучвания на тракийска крепост край Брезово

Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките е кандидатствал за за предоставяне на целева финансова подкрепа за археологически проучвания и теренна консервация на Укрепена тракийска резиденция в местността Сливово градище. Обектът се намира в землището на село Розовец в община Брезово.

Институтът е подал заявление за финансиране към Министерство на културата съгласно утвърдената процедура за 2019 година.

Крепостта се намира на 2,8 км западно от центъра на село Розовец. Изградена е на висок връх с име Градището. Оградена е с двойна крепостна стена. Външната стена се проследява като насип с височина до 1метър и загражда пространство с размери около 127 на 70м.

Вътрешната стена също е разрушена но личи че е била по-масивна и загражда билото като оформя цитадела с размери около 75 на 25метра. Градежът трудно може да се определи, но по трасето на стените се откриват  големи количества строителна керамика,  както и фрагменти от бял хоросан.

Входът е от северозапад, като при външната стена е много добре запазен и е с ширина 2,5 метра. Крепостта най-вероятно е тракийска и е използвана до късната античност. Наблизо минава и античен път.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина