Фасул с шумки - автентична рецепта от Свежен победител в конкурс на шеф Токев

Автор: Plovdiv Now 11776
Фасул с шумки - автентична рецепта от Свежен победител в конкурс на шеф Токев

Надежда Христова, чиито корени са в брезовското село Свежен, стана една от победителките в инициативата на шеф Андре Токев за издирване на оригинални и автентични български рецепти за вкусни ястия. Надежда се състезава с гозбата "Фасул на шумки", наследена от нейната баба, родом от китния Свежен. Дамата сготви ястието заедно със шеф Токев и още единадесет други любители кулинари, представили също родни уникални рецепти.

Готвенето се е състояло преди година и половина, но видеото с Надежда Христова е пуснато наскоро и тя го сподели в социалните мрежи.

"Още един път искам да благодаря на Весето от Танкината къща, на дядо Христо Божков за васуля :D и най-вече да ви кажа, че всичко това стана факт благодарение на моята баба Пева Данчева. Нея вече я няма 7 години, но аз съм сигурна, че отнякъде ме вижда.

Бабе, обичам те! Благодаря ти за най-хубавото детство в най-прекрасното село на света!", написа Надежда.

Проектът „Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която се откриват и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Това са именно ястия, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя. Рецептите се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове, за да остане уникалният отпечатък на родното място върху голямата кулинарна карта на България.

Дванадесет от най-добрите рецепти бяха избрани от жури, начело с шеф Андре Токев. Всички те бяха приготвени в кулинарната академия.

Шеф Токев и 12-те участници в конкурса готвиха заедно, а резултатът от тяхната работа се превръща в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина