Доброволци от Брезово подготвят пътя към връх Ботев за зимата

Автор: Plovdiv Now 19754
Доброволци от Брезово подготвят пътя към връх Ботев за зимата

От няколко дни температурите рязко спаднаха. Най-високите върхове на планините побеляха, а това значи, че есента ще не ще предава своите пълномощия на зимата. А тя специално за Стара планина и най-вече за Централна Стара планина и вр. Ботев крие много опасности в суровите зимни дни. Все още помним дългите, трудни и рисковани спасителни акции, проведени в предишните зими и най-вече последната зима. Добре знаем много нежелани последици от безотговорно навлизане зиме в планината. Помним и дори множество отчаяни опити за зимно  изкачване на старопланинския първенец връх Ботев /2376 м/, пише 360mag.bg.

За да допринесат с нещо, което би помогнало на нуждаещите се при внезапни влошавания на атмосферните условия четирима колотуристи М. Муевски, Е. Бумбовски, Я. Мусенов и Л.Иванов, както и петима пешаци – Ив. Тачев, зам кмет на Брезово, Ив. Муевски, В. Пищийски, Ан. Продански и юношата Асен Трампов осъществиха една своя инициатива – зареждане на заслон „Михайлов” с най-необходимите неща, които да предотвратят нежелани последствия при влошени атмосферни условия.

Както е известно по зимния маршрут към вр. Ботев, от юг през „Параджика” има три заслона – „Бункера”, „Михайлов” и „Маринка”. Групата е заредила втория от тях с най-необходимото, а именно: газова лампа, ветроупорен фенер, съдове за храна, кафе, чай, сокове, GPS кординати с топографска карта на района, отоплителна печка, дърва за огрев както и най-необходимите медикаменти и лекарства. Оставени са и номерата на някои важни телефони – мобилни и стационарни които биха могли да бъдат потърсени в случай на нужда. Сред телефонните номера са и тези на ПСС – централа и тези на Калофер и Карлово.

Всичко това, както ни съобщи Иван Муевски, председател на дружество „Средногорец”, не би могло да се осъществи без помощта на редица лица, организации и бизнесмени – кметът на гр. Брезово Христо Енков, Таня и Деян Колеви, осигурили хранителните и подкрепителни продукти, Георги Чоновски, осигурил необходимите лекарства, Гено Добревски, доставил необходимите горивни и осветителни материали, както Митко Дедевски осигурил строителните материали за ремонта на заслоните.Значителна помощ дадоха и служителите на Природния парк Централен балкан.

В заключение инициаторите на това благородно начинание молят всички туристи, които предприемат преходи към критичните зимни дестинации, да пазят заслоните, и да ги  оставят така както са ги заварили. Брезовските туристи призовават всички свои колеги, според  възможностите си да ги последват в тази благородна инициатива, защото в настъпващата зима това ще спаси изпадналите в беда. А това в района на вр. Ботев често се случва.

Източник: 360mag.bg.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина