Десетки родолюбци минаха по “Последния път на Хаджи Димитър“

Автор: Plovdiv Now 7923
Десетки родолюбци минаха по “Последния път на Хаджи Димитър“
Походът "Последният път на Хаджи Димитър" тази година събра десетки българи - родолюбци, които отдадоха почит на един от най- великите революционери на България. Инициативата е на Община Брезово и Туристическо дружество Средногорец - гр. Брезово по повод 153-тата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. 
 
Походът е част от Годишния календарен план на Български Туристически Съюз (БТС) Bulgarian Tourist Union (BTU).
Походът има за цел да запознае участниците в него с последните дни от живота на Хаджи Димитър, като се премине по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Къдрафил. Финалът е на връх Къдрафил над село Свежен. 
 
Маршрутът е близо 55 километра, преминава през две планини - Стара планина и Средна гора и продължава 4 дни. Въпреки екстремните температури  десетки сърцати българи преминаха по пътя, по който е било пренесено тялото на ранения при битката в района на днешния паметник на Бузлуджа Хаджи Димитър. 
 
"Какво геройство се иска да пренесеш на ръце носилка с човек, лежащ в нея. От мястото, където вражески куршуми пронизват тялото на Хаджи Димитър, до мястото, където той издъхва от раните си. Да, точно така. 55 километра носилка с човек бе носена на ръце. Невероятно, нали?" пише един от водачите Ивайло Мирчев, от туристическо дружество "Сдружени Устремени". 
 
Той не крие възхищението си от организацията и начина по който хората от Брезово и администрацията  приемат за кауза и патриотична мисия провеждането на това събитие. "Изумително е как жаждата за опазване на историческата памет води до непрестанно събиране на парчетата история от онзи период и разказването и на участниците в похода. 
Изключително впечатление ми направиха и децата. Декламиращи с патос стихотворения, горди до своите тактовци да бъдат облечени с традиоционни за онзи период дрехи. Младите планинари Деяна Колева и Асен Трампов от Младежки клуб "Планинария" при Туристическо дружество Средногорец - гр. Брезово." пише Мирчев. 
Той смята , че тази инициатива трябва да бъде еталон за всички общини и туристически дружества и организации, които искат да инициират и реализират поход на историческа тематика. 
"Планинари, историци, възстановчици. Наистина научаваш огромна информация за района и историческите събития, случили се в него" казва водачът. 
 
Хаджи Димитър не е загинал в боя на Бузлуджа, бил е тежко ранен. Няколко четници го измъкват и го носят над Свежен, където остава 14 дни до смъртта си. Минават през село Турия, нощуват на една воденица. След това минават през къщата на свещеника на Турия и оттам го носят горе, под връх Къдрафил, разказва кметът на Брезово Христо Еленков. 

В поемата си „Хаджи Димитър” пък Христо Ботев много точно описва мястото на кончината му - сърдитото слънце, небето с обсипаните звезди, жътварките нейде исамодивите  не са метафора, а самата истина. Под Къдрафил е имало ниви, които са се жънели през лятото. Затова в стихотворението е написано: “Жетва е сега... Пейте, робини, тез тъжни песни!” Само тук е можело да се чуят тези песни, не и на Бузлуджа. А над камъка има място, наречено Самодивското сборище. Навремето и хайдутите избягвали да минават оттам, защото имало самодиви.  

 
Снимки: Ивайло Мирчев и Олег Костадинов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина