Датският посланик ще се учи да бере рози в Брезовско

Автор: Plovdiv Now 8056
Датският посланик ще се учи да бере рози в Брезовско

Датският посланик в България - Сьорен Якобсен, ще се учи да бере рози. Той пристига утре в община Брезово рано-рано и ще бъде закаран в близкото село Зелениково, съобщи 24chasa.bg.

Там още в 7,30 часа ще се проведе конкурс за най-бърз розоберач. С това стартира празникът на розата в общината. Масиви с маслодайни насаждения има както в общинския град, така и в селата Зелениково, Златосел, Сърнегор, Розовец и Стрелци.

"Сега е активният сезон за прибиране на тази култура и затова поканихме посланика", обясни зам.-кметът на общината Иван Тачев.

Дипломатът ще бъде посрещнат с хляб и сол и гайдари в розоварната на с. Зелениково. Собственикът й ще му покаже технологията за извличане на розовото масло.

Девойки в народни носии нагледно ще демонстрират пред посланика как се бере цветът от гюл и ще го приканят и той да опита. На място ще има малък коктейл, след което Сьорен Якобсен ще бъде върнат в Брезово, за да разгледа реставрирания храм "Св. Димитър" - паметник на културата.

Тържествата продължават в 18 часа със самодейни състави и празнично хоро на площада. Кметът на Брезово Христо Енков е живял в Дания 35 години, а съпругата му Дорте е от там.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина