Датският посланик бере рози в Брезово, посрещнаха го кукери

Автор: Plovdiv Now 10469
Датският посланик бере рози в Брезово, посрещнаха го кукери
С кукерски танц, гайди и танц на розите бяха посрещнати тази сутрин посланикът на Кралство Дания Н.Пр. Йес Ниелсен и съпругата му Анете Холег в най-голямата действаща розоварна на Балканите – „Бул фито ойлс“. Дипломатът и семейството му влязоха в розовите масиви в Зелениково, за да участват в традиционното бране на маслодайната култура. Заедно с тях бе и кметът на община Брезово Христо Енков, по чиято покана гостува посланикът.
Облечена в дълга пепелява рокля, 12-класничката Гергана Миланова посрещна делегацията. По стара традиция гостите отчупиха парченце от погачата за „добре дошли“. В ролята на подгласнички на Царицата на розите влязоха децата от ДГ „Вела Благоева“ в Брезово, които представиха танц на уханните цветя под розово-бяла арка на фона на масивите. Да е богата реколтата от рози пожелаха кукерите от село Борец. Начело на пъстрото шествие с двуметрови качулки бе 1-годишният Борислав Шуменски, препасан през кръста с хлопки.
Под звуците на гайдите, Царицата окичи с гердан от рози присъстващите, които след това се упътиха на обиколка в розоварната, водени от собственика Николай Ненков. Технологът Самуил Митов ги запозна в детайли с процеса на производство, показа им парната дестилерия, съоръжението за суха екстракция, разказа за произвежданите продукти – етерични масла, ароматни води, капсули с масло от роза, активни лекарствени вещества и сухи фитохимични екстракти. Гостите бяха особено впечатлени от машините от 1895 година, които днес вече са в музейната част на дестилерията.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина