“Дънди Прешъс Металс“ се отказа от добива на злато в Средногорието

Автор: Добринка Димова 18770
“Дънди Прешъс Металс“ се отказа от добива на злато в Средногорието

"Дънди Прешъс Металс" се отказа от добива на злато в Средногорието. Новината бе съобщена по време на среща на кметовете на Брезово, Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови, областния управител на Стара Загора и представител на фирмата.

Припомняме, че канадската компания, която държи концесиите на няколко златни мини в България, получи разрешение за търсене и проучване за метални полезни изкопаеми в местността „Свети Никола” над Брезово. Намерението да започне проучването на терен с размер от 156 кв. км притесни жетилети на петте засегнати общини. Те се обявиха категорично против евентуална концесия, тъй като според тях може да има и сериозни проблеми с питейната вода за жителите на Cтaрa Зaгoрa, както и заплаха за здравето на всички в региона.

Днес след срещата на кметовете от "Дънди Прешъс Металс“ изпратиха писмо до медиите, с което уведомяват, че няма да се пристъпи към подписване на договор за търсене и проучване в площ „Свети Никола“ с Министерството на енергетиката.

„Към момента една възможност за развитие на региона  няма да бъде реализирана. Информацията от геологопроучвателните дейности е ценен държавен ресурс. Те щяха да бъдат финансирани изцяло от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и да бъдат собственост на държавата. Площ „Свети Никола“ до сега не е проучвана активно и за нея няма данни. За резултатите от проучванията тепърва щяха да се вземат решения от държавните институции, включително и с участието на местната власт и населението в региона”, пишат от компанията.

„Разпространената информация сред населението в региона създаде напрежение, тъй като съдържаше неверни факти относно хода на процедурата и законови разпоредби, които тепърва щяха да бъдат изпълнявани. Всички досегашни действия на дружеството в хода на процедурата са били изцяло съобразени със законовите изисквания и предвидените от компетентните органи срокове и процедури.

Целта на търсещите и проучвателни дейности е да се установи има ли наличие на подземни богатства в определената територия и приблизителните им параметри. Те не представляват опасност за природата и населението. Търсещото сондиране е вид дейност, която не включва използването на опасни химикали, засяга няколко десетки квадратни метра и непосредствено след приключването й се извършва рекултивация.

Една голяма част от тези дейности са картировка на площта, взимане на почвени проби и проби от речни дънни утайки, като всички тези методи са неинвазивни и не крият никакви рискове за замърсяване на околната среда”, допълват от „Дънди Прешъс Металс“.

„Ние работихме няколко месеца това проучване в Средногорието да не се случи. Правителството ни е разбрало, за което благодарим”, заяви кметът на Брезово Христо Енков.  

Той обаче е категоричен, че въпреки отказа на канадците, следващата седмица ще бъде учредено гражданско сдружение. Притесненията на хората са, че след изборите „Дънди Прешъс Металс“ отново може да прояви интерес към терена. Затова те ще настоява за мораториум, така че за проучване на Средногорието да трябва да бъде променена конституцията.   

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина