Броени часове до празниците на Брезовската чаршия

Автор: Plovdiv Now 10792
Броени часове до празниците на Брезовската чаршия

С богата тридневна програма ще бъде отбелязан тази година празникът на Брезово. Началото ще бъде поставено на 14 септември с детски пленер в родната къща на Златю Бояджиев. Ментор на младите таланти ще бъде художникът Съби Гавраилов, родственик на Златю. Съби е самоук художник, родом от Брезово, който работи и твори във Великобритания и е носител на множество международни отличия.

Вторият ден ще бъде посветен на фолклора и корените, както са нарекли и изложбата си художниците Съби Гавраилов и Стефан Добревски. Добревски, също родом от Брезово, живее и твори в Кристиансанд, Норвегия, където има ателие и галерия, а негови картини са притежание на частни колекционери от цяла Европа. „Корените“ ще покаже избрани творби на двамата художници, свързани с родното Брезово и ще бъде отворена за посетители и в събота от 10 до 19 часа.

След откриването на изложбата следва фолклорен концерт, който ще бъде воден от популярния радио глас Николай Чапански. Участие ще вземат самодейни състави, които ще участват и в надигравания. На традиционния базар ще бъдат предложени продукти на местни производители, а Консултативният център по биоземеделие ще открие щанд за дегустация на био и натурални продукти от региона.

В последния ден от празниците на брезовската чаршия ще се проведат турнири по бридж, силов трибой и канадска борба. Пред сградата на Общинска администрация ще бъдат представени две гостуващи изложби на талантливи деца от общините Брезово, Раковски и Марица. В по-късните часове на централния площад ще се изявят специалните гости от побратименото с Брезово молдовско село Колибабовка и техният художествен колектив „Българи“. Участие ще вземат още талантливи малчугани от детска градина „Вела Благоева“ и самодейци от читалището в Брезово. За доброто настроение на жители и гости ще се погрижи оркестър „Орфей“.

История

Статутът на Брезово като град е възстановен през 1969 година. Историята му обаче е древна. Тук са открити останки от праисторическо селище, датирано в каменно-медната епоха от 4000 години пр. н. е. Множество тракийски селищни и надгробни могили са пръснати в полето и в предпланинския пояс на общината. Според официалните документи Брезово е основано през 1576 година. В епохата на Българското възраждане селището е играло важна роля за целия район. През 1837 година в него е построено четирикласно светско училище, което по неофициални данни е третото в страната. Няколко години по-късно, през 1843 година, е построена и църквата ”Св. Димитър”, днес паметник на културата, която е изографисана от Дебърските майстори иконописци.
Личности

Брезово е дало на България много видни личности – ненадминатия майстор на четката Златю Бояджиев, художника Минчо Кацаров - добре известен в артистичните среди като портретист на Бетховен, който живее и твори в Париж, художника Енчо Пиронков, е роден в брезовското село Розовец, Христо Станчев от брезовското село Свежен, завършил Флорентинската художествена академия и специализирал в Мюнхен.

От Брезово е и голямата театрална и киноактриса на България Цветана Манева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина